Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Μαζί τα φάγαμε" και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 51η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ


«Οι επιλογές ήταν ή να το σώσουμε(σ.σ. το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ή να κοπεί» παραδέχθηκε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πααρχώρησε, σήμερα, στην Αθήνα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δημήτρης Εϊπίδης, με αφορμή την έναρξη του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (από 3 έως 12 Δεκεμβρίου). «Μας πέρασαν πολλές σκοτεινές σκέψεις από το μυαλό ανάμεσά τους και να αναβάλουμε τη διεξαγωγή του» είπε, για να αποδείξει πως, σε μία κοινωνία σε κρίση, αυτό που υποφέρει πρώτο από όλα είναι... ο Πολιτισμός.

«Πιο δύσκολη χρονιά δεν υπήρχε» παραδέχθηκε ο κ. Εϊπίδης και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα νούμερα του Φεστιβάλ. Τόνισε ότι το έλλειμμα έφτανε τα 6.200.000 ευρώ. «Χρωστούσαμε παντού» είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε ότι θα αποπληρωθούν όλα τα χρέη και ότι δεν θα προστεθεί στο χρέος, «ούτε ένα ευρώ από το φετινό Φεστιβάλ».
Σε ερώτηση αν σκέφτηκε να μην αναλάβει τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων είπε: «Είχα την εντύπωση ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το χρέος και θα ξεκινούσαμε από μηδενική βάση. Ήμουν αισιόδοξος. Μου πέρασε αυτή η αισιοδοξία».
Συγκριτικά, ενώ πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στο Φεστιβάλ, φέτος το ποσό κρατικής επιχορήγησης ανήλθε σε μόλις ένα εκατομμύριο. Ο κ. Εϊπίδης τόνισε, πάντως, ότι δεν έγινε καμία καλλιτεχνική έκπτωση. «Επιτυχία μου θα είναι οι γεμάτες αίθουσες, το κοινό που θα μείνει ικανοποιημένο» είπε.
Στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να προσελκύσει περισσότερους θεατές, αλλά και να "ζήσει" μέσα στην κρίση, είναι και η μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα έξι ευρώ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου στις πρωινές προβολές για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Η επιστροφή των Ελλήνων κινηματογραφιστών
«Χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε εκ νέου τον ελληνικό κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη, μιας και πέρυσι ελληνικές ταινίες δεν συμμετείχαν» είπε ο κ. Εϊπίδης, αναφορικά με την περσινή απόφαση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» να απέχουν από το Φεστιβάλ. «Θέλω να περάσει το μήνυμα στους Έλληνες κινηματογραφιστές: Το Φεστιβάλ τους ανήκει, είναι δικό τους και πρέπει να το χρησιμοποιούν» είπε.

Το πλήρες πρόγραμμα του ξενόγλωσσου τμήματος με κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.