Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Βραδιά μουσικής η αποψινή: Οι Πορτογάλοι Terrakota(φωτογραφία) στο Block 33, ο Κορκολής στο Μύλο, ο Μάλαμας στο Principal, το Ωδείο Ματσίγκου στο Άνετον, η ΚΟΘ στο Παλλάς... Και θέατρο έχουμε και πολλά εικαστικά. Διαλέξτε:


Μουσική:
* Ρέγγε από την Πορτογαλία: Οι Terrakota τραγουδούν απόψε, στις 8.30 μ.μ., στο Block 33.

* Ο Στέφανος Κορκολής τραγουδά απόψε, στις 9 μ.μ., στο Club του Μύλου.

* O Σωκράτης Μάλαμας εμφανίζεται απόψε, στις 10.30, στο Principal Club Theater.

* Το γνωστό «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» ισχύει απόλυτα για το έργο που θα παρουσιάσει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου η ορχήστρα και οι χορωδίες του ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου. Πρόκειται για το ιδιαίτερα δημοφιλές παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» που έγραψε ο Σεργκέι Προκόφιεφ το 1936, με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία της μουσικής. Η συναυλία, που θα δοθεί στο θέατρο Άνετον, εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Δημήτρια στα σχολεία 2010» και θα αρχίσει στις 7 μ.μ. το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα του ωδείου 2310-905631 και 2310-932791 καθώς και στο θέατρο Άνετον στο 2310-869869.

* Οι «Naked Boys Singing» του Ρόμπερτ Σροκ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στις 9.30 μ.μ. στο Μύλο (Ανδρ. Γεωργίου 56). Απόψε και μεταμεσονύχτια παράσταση. Αύριο, Κυριακή, η τελευταία παράσταση στις 8 μ.μ.

* Συναυλία του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στις 21.00 μ.μ. στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ (λεωφόρος Νίκης 73, πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θέατρο
* Με υλικό απ’ το μύθο των Ατρειδών που εστιάζει στον κόσμο που περιβάλλει την Ηλέκτρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στις 21.00 την «Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

* «Δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι το έργο του Θοδωρή Τέρπου που παρουσιάζεται στο στούντιο «Νέμεση» (Δελφών 176) στις 9.30 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Η ιστορία αφορά πέντε ανθρώπους τους οποίους η μοίρα φέρνει αντιμέτωπους.

* Το «Αντί Διδακτορικού» είναι ο ελληνικός σταντ-απ μονόλογος που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 10χρονα του θεάτρου Σοφούλη! Θα δοθούν τέσσερις στο θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά) από σήμερα μέχρι και αύριο, 21 Νοεμβρίου στις 21:00 μ.μ.

* Η μαύρη κωμωδία του Roland Schimmelpfennig «Για πάντα» παρουσιάζεται στις 21.00 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Κάμαρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η σκηνοθεσία είναι της Εύης Δημητροπούλου.

*Το θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει στις 9.30 μ.μ. στον ομόνυμο χώρο του, τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». Η σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Απόστολου Αποστολίδη.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Στον εκθεσιακό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Η μεγάλη εκδήλωση που έγινε θεσμός του μουσείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο από τις 11.30 π.μ. - 20.30 μ.μ.

* Τριακοσίους είκοσι εκθέτες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Γκάνα, την Ινδία, την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Συρία, την Τουρκία και την Τυνησία συγκεντρώνει η 26η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, PHILOXENIA, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της. Την έκθεση μπορείτε να επισκεφτείτε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

* Τα βραβεία όσων διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης και Ποιήσεως για τις «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας» από το Κληροδότημα της λογοτέχνιδος Νανάς Κοντού, θα απονεμηθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά).


* H έκθεση «Χάρτης των Γεύσεων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στην αποθήκη Γ΄ στο stand Νο 254 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας: 12:00 μ. – 21:00 μ.μ. Κόστος εισόδου: 5 ευρώ (ισχύει για ένα άτομο)

* Το Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης προτείνει νέους κύκλους σεμιναρίων που αρχίζουν σήμερα και αύριο στο χώρο του (Βίκτωρος Ουγκώ 11, Σταυρούπολη). Σήμερα στις 18 μ.μ. αρχίζουν οι κύκλοι των σεμιναρίων «μουσικής μπαρόκ» και «μεθοδολογία ανάλυσης ενορχηστρωτικής γραφής και ανάλυση ορχηστρικών έργων από το Μπαρόκ μέχρι τον 20ο αι.». Οι κύκλοι θα αναπτυχθούν σε πέντε Σαββατοκύριακα όλο στο σχολικό έτος και θα κορυφωθούν με τη θερινή Ακαδημία παλαιάς και παραδοσιακής μουσικής το Καλοκαίρι του 2011 (πληροφορίες- εγγραφές: 2310 -602047- 17:00-21:00).

* Πρόγραμμα σεμιναρίων ξεκινάει για τη χρονιά 2010 –2011 ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Πρόκειται για τέσσερις κύκλους 24 συνολικά σεμιναρίων με γενικό τίτλο «Αναζητώντας το τρεμάμενο σώμα – Σχεδίασμα για μια ιστορία του δυτικού πολιτισμού από τον 12ο μέχρι τον 21ο αιώνα». Τα σεμινάρια αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.triaridis.gr/keimena/keimE036.htm.

* Άρχισαν οι διαλέξεις στο πλαίσιο του ανοικτού πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη», παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αναζητώντας το ελάχιστο. Μια σύγχρονη σπουδή στον Μινιμαλισμό», στο δημοτικό συνεδριακό κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» στους Μύλους Μελλισσάρη (Νέα Μοναστηρίου 117). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.

* Εργα 30 καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην έκθεση «Όψεις νέων φωτογράφων», στο Κέντρο Πολιτισμού Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221). Πρόκειται για δημιουργίες νέων που παρακολούθησαν το σεμινάριο που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Σταυρούπολης.

* Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Λαλίδη στο καφέ-μπαρ «Μύθος 93,4» (Συγγρού 11) και στων Αντώνη Αθανασιάδη και Κυριακής Χατζηκυριακίδου στο μπαρ «Σπίτι μου» (Λέοντος Σοφού 26).

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι κινείται» των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hotpixel φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (εξώστης art corner Μαυρομιχάλη 56 και Αθ. Διάκου, είσοδος από την Αθ. Διάκου). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν το μέλη της ομάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο δάσκαλος της ομάδας Τάσος Σχίζας.

* Η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργα του παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η περιοδική έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης» είναι μια επιλογή από πρωτότυπα σχέδια αποτυπώσεων και μακέτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που φιλοτεχνήθηκαν από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ μεταξύ των ετών 1958 – 1996, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και συνεργατών του. Παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» έως και τις 26 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη).

* Μεγάλη έκθεση του «Toulouse-Lautrec» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ(θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2011). Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η μεταφορά του επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapié de Céleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοεξνείται η έκθεση ζωγραφικής– κατασκευών «Μηδέν άγαν! Μηδέν φάγαν;» του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Έργα από τη συλλογή των Αντώνη και Αζίας Χατζηιωάννου παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Δημητρίων στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Η έκθεση με τίτλο «Αποδομώντας τον Καμβά, Επινοώντας την Εικόνα» θα διαρκέσει έως και αύριο, 21 Νοεμβρίου.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.