Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Έφυγε" ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στο Λος Αντζελες, ο Ιταλός παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών Ντίνο Ντε Λαουρέντις, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων. Μεγάλη μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, κάτοχος Όσκαρ, Ιταλός στην καταγωγή, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τεράστιες επιτυχίες της 7ης Τέχνης.

Γεννήθηκε στην Torre Annunziata στην επαρχία της Νάπολης, και μεγάλωσε πουλώντας σπαγγέτι που παρήγαγε ο πατέρας του. Οι σπουδές του στο Centro Sperimentale di Cinematografia στη Ρώμη, διακόπηκαν από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πρώτη του ταινία, L'ultimo Combattimento, (1940) έδειξε τι θα γινόταν: Παρήγαγε περίπου 150! Το 1946 ίδρυσε την εταιρεία του, Dino de Laurentiis Cinematografica, κι από τη σκηνοθεσία μετακόμισε στην παραγωγή. Αρχικά χρηματοδοτούσε ταινίες του Ιταλικού Νεορελισμού, όπως το Πικρό ρύζι (1946) και το κλασικό La Strada (1954) και τις Νύχτες της Cabiria (1956), του Φελίνι, συχνά σε συνεργασία με τον παραγωγό Κάρλο Πόντι(μετέπειτα σύζυγο της Σοφίας Λόρεν).
Στη δεκαετία του 1960, ο Dino De Laurentiis έχτισε το δικό του στούντιο, τα οποία, όμως, κατέρρευσαν οι κονομικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Κατά την περίοδο αυτή όμως, χρηματοδότησε τις καλύτερες ταινίες του: Anzio (1968), Barbarella (1968) και Danger: Diabolik (1968).
Στη δεκαετία του 1970, η επιχείρηση του De Laurentiis μεταφέρθηκε στην Αμερική όπου ίδρυσε το στούντιο και την De Laurentiis Entertainment Group (DEG), με έδρα το Wilmington της Βόρειας Καρολίνας. Κατά την περίοδο αυτή ο De Laurentiis χρηματοδότησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, όπως τις: Serpico (1973), Death Wish (1974), Mandingo (1975), Τρεις μέρες του κόνδορα (1975), Η Shootist ( 1976), Το Αβγό του Φιδιού (του Ingmar Bergman) (1977), Ragtime (1981), Κόναν ο Βάρβαρος (1982) και το Blue Velvet (1986), το θρυλικό King Kong (1976) με τον πρώτο ρόλο της Τζέσικα Λαγκ, το Η Δολοφόνος φάλαινα Όρκα (1977), Το Flash Gordon (1980) με την απαράμιλλη μουσική των Queen, το Halloween II (1981).
Ο De Laurentiis ήταν, επίσης αρχικά, στην παραγωγή της Σιωπής των Αμνών(έκανε... πάσα στον Χάρις), αλλά συμμετείχε στα Hannibal (2001), Red Dragon (2002), και στο υπό συζήτηση Manhunter, αλλά και στο Hannibal Rising (2007).
Το 2001 τιμήθηκε με το Irving G. Thalberg Memorial Award από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.
Είχε τέσσερα παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Silvana Mangano, η οποία πέθανε το 1989. Αργότερα παντρεύτηκε την παραγωγό ταινιών Μάρθα Σουμάχερ και απέκτησαν δύο κόρες. Ένα από τα παιδιά από τον πρώτο του γάμο, η Raffaella De Laurentiis, είναι κι αυτή παραγωγός, ενώ ο γιος τουFederico De Laurentiis σκοτώθηκε στα 26 του σε αεροπορικό δυστύχημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.