Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πού να πάμε τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Την τελευταία εκδήλωση των Δημητρίων, τη συναυλία του Γαλλοτυνήσιου δημιουργού κι ερμηνευτεί Ντάνι Μπριγιάν(φωτογραφία δεξιά), στο Μέγαρο Μουσικής, σας προετείνουμε γι απόψε. Αν, πάλι, είστε λάτρεις του θεάτρου, δείτε τις "Δάφνες και Πικροδάφνες", από το ΚΘΒΕ. Διαλέξτε:


Μουσική:
* Το πρόγραμμα του 22ου Ethno Jazz Festival, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ», ολοκληρώνεται αύριο (Τρίτη) 2 Νοεμβρίου με την εμφάνιση του Dany Brillant, στις 21.00. Ατμόσφαιρα τζαζ της δεκαετίας του ’50 και ρυθμούς σάλσα, μπάμπο και σουίνγκ θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρεθούν απόψε στη συναυλία του Γαλλοτυνήσιου δημιουργού κι ερμηνευτή Ντάνι Μπριγιάν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Θέατρο
* Στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Τα 13 ρολόγια» του Τζέημς Θέρμπερ.

* Η μαύρη κωμωδία του Roland Schimmelpfennig «Για πάντα» παρουσιάζεται στις 21.00 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Κάμαρα 3 και Τσιμισκή 139, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η σκηνοθεσία είναι της Εύης Δημητροπούλου.

*Το θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει στις 9.30 μ.μ. στον ομόνυμο χώροι του, τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». Η σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Απόστολου Αποστολίδη.

* Το κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης του ΚΘΒΕ ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Βασιλικό Θέατρο, όπου παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, «Δάφνες και Πικροδάφνες». Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Κιουρτσίδη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

* Το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ Αίματος» παρουσιάζεται από την ομάδα «Tarifa» στο θέατρο Vis Motrix. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου .


Εκδηλώσεις:
* Άρχισαν οι διαλέξεις στο πλαίσιο του ανοικτού πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης. Σήμερα(Τρίτη) 2 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον κύκλο της Θεολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου), ο ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ Βασίλειος Γιούλτσης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Διεπιστημονικές ερμηνείες του χρόνου: α)ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ β)ΦΥΣΙΚΗ γ)ΘΕΟΛΟΓΙΑ ».

* Το βιβλίο του Λουκά Στεφανίδη «Περί αυθεντικότητας δίσκων βινυλίου» (εκδ. Ανάκρουσις) παρουσιάζεται στις 7 μ.μ. στον Ιανό (Αριστοτέλους 7). Θα μιλήσουν γι’αυτό οι Γρηγόρης Αρζόγλου και Δέσποινα Ελίζαμπεθ Στεφανίδου.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν τον δεύτερο κύκλο της Διεθνούς Εκθέσεως Ταχυδρομικής Τέχνης (Mail Art), στηΘεσσαλονίκη, με τον τίτλο: «Άνθρωπος, Χρώματα, Μουσική», όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο προσφέρουν έργα τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αιματολογικής Εταιρείας «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή» ,συμμετέχοντας στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Πολυχώρος» του Νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια απόψε στις 8.30 μ.μ. Ώρες λειτουργίας 11.00 π.μ. με 9.00 μ.μ.

* Εγκαίνια της έκθεσης της Βάσως Κριτάκη με τίτλο «Ρετρό Παρεμβάσεις» την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στον πολυχώρο Τέχνης «Remezzo» (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού). Η έκθεση θα διαρκέσει : 1- 7 Νοεμβρίου 2010 στον πολυχώρο τέχνης REMEZZO (Ν.Πλαστήρα 2,παραλία Αρετσούς, Τηλ: 2310-453110)

* Τα εγκαίνια εκθέσεων φωτογραφίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Contrast/ Αντίθεση» συνεχίζονται. Στις 7 μ.μ. εγκαινιάζεται έκθεση του Παναγιώτη Λαλίδη στο καφέ-μπαρ «Μύθος 93,4» (Συγγρού 11) και στις 8 μ.μ. έκθεση των Αντώνη Αθανασιάδη και Κυριακής Χατζηκυριακίδου στο μπαρ «Σπίτι μου» (Λέοντος Σοφού 26).

* Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι κινείται» των μελών της φωτογραφικής ομάδας Πολίχνης Hotpixel φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης (εξώστης art corner Μαυρομιχάλη 56 και Αθ. Διάκου, είσοδος από την Αθ. Διάκου). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν την κίνηση από διαφορετικά θέματα, όπως τα συνέλαβαν το μέλη της ομάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο δάσκαλος της ομάδας Τάσος Σχίζας.

* Η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ξενάκη φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργα του παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «45ων Δημητρίων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η περιοδική έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης» είναι μια επιλογή από πρωτότυπα σχέδια αποτυπώσεων και μακέτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που φιλοτεχνήθηκαν από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ μεταξύ των ετών 1958 – 1996, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και συνεργατών του. Παρουσιάζονται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» έως και τις 26 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη).

* Μεγάλη έκθεση του «Toulouse-Lautrec» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ(θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2011). Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η μεταφορά του επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αιώνα. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapié de Céleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοεξνείται η έκθεση ζωγραφικής– κατασκευών «Μηδέν άγαν! Μηδέν φάγαν;» του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.

* Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

* Στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών της Λίμα με τίτλο Σύγχρονο Πανόραμα των Εικαστικών Τεχνών του Περού. Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του β’ εξαμήνου 2010 της Δημοτικής Πινακοθήκης.

* Η έκθεση γλυπτικής «Ίχνη» του Κωστή Γεωργίου φιλοξενείται στην Casa Bianca. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έργα από τη συλλογή των Αντώνη και Αζίας Χατζηιωάννου παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Δημητρίων στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Η έκθεση με τίτλο «Αποδομώντας τον Καμβά, Επινοώντας την Εικόνα» θα διαρκέσει έως και τις 21 Νοεμβρίου.

* Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενείται η έκθεση ντοκουμέντων «Γερμανός Καραβαγγέλης- Ο Μητροπολίτης των Εμπεριστατών». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Έκθεση ζωγραφικής μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου.

* Έργα των αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως τις 28 Νοεμβρίου. Η έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η άλλη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για ομαδική έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ Contrast / Αντίθεση, με την επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου και του Παναγιώτη Λαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

* Στο Γενί Τζαμί φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

*«Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εαποτελεί μια διαδρομή στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη συλλογή βινυλίου του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Μέσα από τα σάουντρακ που έχει συλλέξει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου «παρελαύνει» ο ελληνικός κινηματογράφος, ενώ τα εξώφυλλα των βινυλίων δίνουν μια εικόνα του design κάθε εποχής.

* Έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη με τίτλο “Fragments of a Lake” φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης ATRION. Η γκαλερί γιορτάζει το νέο της χώρο με τα εγκαίνια της καλλιτέχνιδος Χρύσας Βέργη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

* Γυναικείες φιγούρες, καθημερινές και απόκοσμες συνάμα φιγουράρουν σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που αποτύπωσε ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλή και φιλοξενούνται στην γκαλερί «Έψιλον» (Αλεξ. Σβώλου 7).

* Στη γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5) φιλοξενείται έκθεση του Νίκου Κρυωνίδη.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

* Έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Εικόνες της ζωής σε μοντέρνα γραφή» φιλοξενείται στην γκαλερί alma. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Για τον Γιώργο Μήλιο θα μιλήσουν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Χρίστου, η λέκτορας του ιδίου τμήματος Ράνια Σταθοπούλου και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.

* Στην γκαλερί Ρωμανού 9 (Λευκός Πύργος) παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση της Καίτης Κεχαγιά-Θεοδώρου. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.