Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΘΒΕ: Στροφή στο ελληνικό ρεπερτόριο

ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η έμφαση στο ελληνικό ρεπερτόριο, η λειτουργία δύο νέων σκηνών, της λαϊκής και της πειραματικής στη Μονή Λαζαριστών και η στενότερη συνεργασία με την πόλη, τους φορείς (δήμους) και τους θεσμούς της (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγραμματισμού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο νέος του καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σωτήρης Χατζάκης.
«Αυτός που θέλει να είναι παγκόσμιος πρέπει πρώτα να είναι τοπικός. Γι’ αυτό το λόγο το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ θα είναι σχεδόν όλο (δύο μόνο παραγωγές είναι ξένα έργα) ελληνικό», σημείωσε ο κ. Χατζάκης, ενώ πρόσθεσε πως επιλέχθηκαν έργα με στοιχεία αναγνωρισιμότητας.

Οι αλλαγές - το ρεπερτόριο
Στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών θα στεγάζεται η Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. που θα κάνει πρεμιέρα με το έργο «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
Θα ακολουθήσουν «Τα παιδιά της πιάτσας» του Νίκου Τσιφόρου σε θεατρική διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ενώ στην ίδια σκηνή της Μονής Λαζαριστών, η Νεανική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη», του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη λειτουργία των δύο σκηνών στη Μονή Λαζαριστών, θα υπάρξουν συσκέψεις με τους δημάρχους των 9 όμορων δήμων.
Βήμα σε νέους, σε σχήματα και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες θα δοθεί από την Πειραματική Σκηνή η οποία θα στεγάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο του Αλφρέ Ζαρύ, «Ο Ύμπυ Βασιλιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και θα ακολουθήσει «Η αποστολή στον πλανήτη γη» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Συνεργασία με Φεστιβάλ Κινηματογράφου…
Μια από τις αλλαγές που έγιναν είναι και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ το Κ.Θ.Β.Ε. θα τιμήσει τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζοντας στο Θέατρο της Ε.Μ.Σ. το έργο του, «Το κορίτσι με τα μαύρα».
Παράλληλα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, θα στηθούν υπαίθριες εγκαταστάσεις στις οποίες ηθοποιοί και χορευτές θα ερμηνεύουν εμβληματικές σκηνές από ταινίες που αγαπήσαμε.

…και με τα Βαλκάνια
Η διαβαλκανική παραγωγή «Του Νεκρού Αδελφού», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τη Μάγια Μόργκεστερν, τη Μαργαρίτα Τζέπα και ηθοποιούς από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα ανεβεί στο δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου, στο Θέατρο της Ε.Μ.Σ..
Πρόκειται για μια παλαιότερη παραγωγή του κ. Χατζάκη την οποία θα παρουσιάσει και στο ΚΘΒΕ (παρέχοντας δωρεάν τα σκηνικά και τα κοστούμια).

Στο Βασιλικό Θέατρο
Στο Βασιλικό Θέατρο θα ανέβει ως εναρκτήριο το έργο του Δ. Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
Θα ακολουθήσει η σάτιρα του Ντάριο Φο, «Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας Παραμυθάς».
Στην Παιδική Σκηνή θα επαναληφθεί για λίγες παραστάσεις «Ο Ερωτευμένος Πειρατής» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και θα ακολουθήσει «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου.

Λοιπές δράσεις
Τα λογοτεχνικά πρωινά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπήρχαν πέρυσι θα συνεχιστούν. Παράλληλα το ΚΘΒΕ θα ανοίξει περισσότερο τα φτερά του προς τα έξω, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, επιδιώκοντας συνεργασία με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Ελλάδος, πιο ενεργή παρουσία στην περιφέρεια και στην Αθήνα, αλλά και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Ακόμα θα γίνει αναδιοργάνωση της Δραματικής Σχολής, η οποία θα αποτελεί φυτώριο νέων ηθοποιών που θα τροφοδοτεί τις παραγωγές του θεάτρου.

Χοροθέατρο
Το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει το έργο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη. Μάλιστα στις προθέσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι το χοροθέατρο να αποκτήσει ξανά μια οντότητα, ενώ σκέφτεται το ενδεχόμενο να υπάρξει καλλιτεχνικός υπεύθυνος για αυτό το τμήμα, και οι χορευτές να συμμετέχουν πιο ενεργά στις παραστάσεις του θεάτρου.
Όσο για την Όπερα Θεσσαλονίκης, γίνονται συζητήσεις για να οριστούν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραγωγές του.

H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το Photoreportage.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.