Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοίγει η βαλκανική πλατεία

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή επώνυμων μουσικών, χορευτικών και θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες αλλά και εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων και επιδείξεις γαστρονομίας, προσφέρει φέτος η Βαλκανική Πλατεία, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου στο Δήμο Νεάπολης. Σκοπός της διοργάνωσης «Βαλκανική Πλατεία», είναι η προσέγγιση των λαών της Βαλκανικής μέσω της κουλτούρας τους.
Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας 2009 παρουσίασαν, χθες, σε Συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος και η Οργανωτική Επιτροπή της «Βαλκανικής Πλατείας».
Πρόκειται για την πιο σημαντική σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προσέγγιση των λαών της Βαλκανικής μέσω της κουλτούρας τους, έτσι ώστε να προωθηθεί η ιδέα της ειρήνης στον ευαίσθητο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής που προσανατολίζονται σ' ένα κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2009 και θα περιλαμβάνει την καθιερωμένη συμβολική εκδήλωση στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή επώνυμων μουσικών, χορευτικών και θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, εικαστικές εκθέσεις, έκθεση βιβλίου βαλκάνιων συγγραφέων, επιδείξεις γαστρονομίας, εκθέσεις εθελοντικών, κοινωνικών & οικολογικών οργανώσεων, πλούσιο παιδικό πρόγραμμα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με αίθουσες τέχνης και διαλέξεων, ανοιχτό και κλειστό θέατρο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μία πόλη, μια πλατεία
Μιλώντας για το θεσμό της Βαλκανικής Πλατείας ο Δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, τόνισε ότι «η Βαλκανική Πλατεία μετατρέπει κάθε χρόνο όλη τη Νεάπολη σε μία πλατεία, μία πλατεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά των Βαλκανίων που επιδιώκει αρχικά την ψυχαγωγία και τη γιορτή, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τον Πολιτισμό απλώς ως άθροισμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Πίσω από αυτές καθ’ εαυτές τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις βρίσκεται η αγωνία για το μέλλον, ο πόθος για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη γειτονικών λαών με κοινή-αν και ταραχώδη- ιστορική διαδρομή. Παράλληλα είναι ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ολόκληρη την πόλη μας, αλλά έχει αφετηρία και έδρα τη δυτική πλευρά της, σηματοδοτώντας έτσι την προσπάθεια μας για ανάπτυξη και εξάλειψη οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, που μας καθυστέρησαν για πολλά χρόνια».
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Νεάπολης, «η Βαλκανική Πλατεία είναι μία διοργάνωση, η οποία στο πλαίσιο του εφικτού, στοχεύει στην ειρήνη και την πρόοδο. Επιδιώκει να στρώσει βήμα προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον και μια καλύτερη ζωή».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος σημείωσε ό,τι υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά τη μηδενική χρηματοδότηση των πολιτιστικών δράσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και τη μη υλοποίηση των παλαιότερων προγραμματικών συμβάσεων, γεγονός όμως που, όπως τόνισε, δεν αποτελεί άλλοθι για το Δήμο μας για τη μη διοργάνωση της Βαλκανικής Πλατείας και μάλιστα παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει προγράμματα υψηλού επιπέδου είτε δωρεάν, είτε με πολύ χαμηλό εισιτήριο.

Η έναρξη
Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Ειρήνη σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, με προσκεκλημένους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί φέτος, όπως και πέρσι, η Έναρξη της Βαλκανικής Πλατείας, μέσα στο υποβλητικό περιβάλλον των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, υπό το φως εκατοντάδων κεριών, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μελωδικό μήνυμα ειρήνης με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Φωτεινή Δάρρα, τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Βαλκανικές και Ελληνικές Συμμετοχές
Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο
(περιοχή Στρεμπενιώτη)
8.00 μ.μ, ,
«SKAMBΑ» Φολκλορικό συγκρότημα από το Elbasan της Κεντρικής Αλβανίας
9.00 μ.μ
Συναυλία με τη 10μελή ορχήστρα καθηγητών και μαθητών από το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Νεάπολης
10.00 μ.μ
«Ταξίδι στο Ελληνικό Τραγούδι»
Μουσική από την Dilek koc - Τουρκία
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9.00 μ.μ.
Θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ο ΠΡΟΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»
Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο (περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8.00 μ.μ
Μουσικοχορευτική παράσταση του συγκροτήματος “PIRISKA KITKA” από το Blagoevgrad της Βουλγαρίας
8.45 μ.μ
Βυζαντινή Εκκλησιαστική Παραδοσιακή Σχολή Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
9.15 μ.μ
Μουσικό Σχήμα από τη Σερβία «TRADICIJA»
10.00 μ.μ
O Δημήτρης Νικολούδης «…μ’ ένα μουσικό τρεχαντηράκι»
Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο (περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9.00 μ.μ
Ζαχαριάδης Αλέξανδρος και Αρχάνθρωποι
10.00 μ.μ
Συναυλία με τους STAVENTO (Νεανική Βραδιά)
Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9.30 μ.μ
Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό-Μελίνα Κανά
Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9.30 μ.μ
Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Γιώτα Νέγκα
Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο περιοχή Στρεμπενιώτη)


ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1 Σεπτεμβρίου- 6 Σεπτεμβρίου
Έκθεση βιβλίου με συμμετοχή συγγραφέων από Βαλκανικές Χώρες
Παρουσιάσεις Βιβλίων: Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου ώρα 8 μ.μ, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ώρα 8 μ.μ
31 Αυγούστου- 30 Σεπτεμβρίου
Εικαστική έκθεση με τον τίτλο: « ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ»
Κέντρο Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120) του Δήμου Νεάπολης
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άλκηστις Αθανασιάδου, Κωνσταντίνος Κίσσας, Ιωάννης Μανθόπουλος, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Άλκης Παπαφιλίππου, Εργαστήρι Τέχνης: ART’S WORKSHOP. Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΛΙΟΣ». Ώρες λειτουργίας: 6μ.μ- 9μ.μ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Όλες τις μέρες από τις 7.00 μ.μ- 9.00 μ.μ η εικαστική ομάδα
«Αχτένιστα Πινέλα»
Εικαστικές δημιουργίες κάστρων, πύργων, κοσμημάτων, ασπίδων θωράκων, σπαθιών. Εκμάθηση Μεσαιωνικών χορών – Ομαδικά κινητικά παιχνίδια.

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9:00 μ.μ
Θέατρο «Ο Μάγος του ΟΖ»
Σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Χορογραφίες: Φώτης Μεταξόπουλος
Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8:30 μ.μ
Μουσικό παραμύθι: «Μελωδένια πολιτεία» από 15καθηγητές του Ωδείου Νεάπολης
9:30 μ.μ
«Καλοκαιρινό Όνειρο – Κόκκινη κλωστή δεμένη»
Μοντέρνο χορευτικό του Δήμου Νεάπολης
Υπεύθυνη: Έφη Τσολακίδου
Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
9:00 μ.μ
Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση
Τίτλος: «Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κατηραμένος Όφις»
Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8:00 μ.μ
Ομάδα εμψύχωσης και μουσικού παιχνιδοθεάματος Κρουστόφωνο
«Μουσικά Εμψυχωτικά Παιχνίδια Από Σκηνής προς την Πλατεία»
Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
7:30-8:00 μ.μ
Το κουκλοθέατρο της Λεμονιάς Μπήτιου σε Κατασκευή Κούκλας
8:00 μ.μ
Παρουσίαση από τα παιδικά τμήματα Δημοτικών Γυμναστηρίων χορογραφίες Μοντέρνου χορού και Hip-Hop
8:30 μ.μ
Παράσταση κουκλοθέατρου: «Λύκος, Αλεπού και Γάιδαρος»
Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη

Σχόλια

  1. Ποσο κοστιζουν τα εισιτηρια?Ακομη και το προσπεκτους του Δημου δεν το λεει!Πρεπεινα παμε ως τα εκδοτηρια της Αριστοτελους για να μαθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.