Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελευθερίου στους Φιλίππους

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
απο τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με τα γηρατειά, την απομόνωση και την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, αλλά και τη φθορά του σώματος που βιώνει ένας μεγάλος σε ηλικία χορευτής ασχολείται ο θεατρικός μονόλογος του Μάνου Ελευθερίου «Ο γέρος χορευτής» που θα παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλόγιου τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας (στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί).
Ο ευαίσθητος και πολυτάλαντος ποιητής και πεζογράφος, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ανεβαίνει στην Καβάλα, για να μπολιάσει το Φεστιβάλ με το άρωμα και την ευαισθησία, που κουβαλάει άφθονο στις βαλίτσες του, από τη συριανή Ερμούπολη, το γενέθλιο τόπο του.
Στο θεατρικό μονόλογο του Μάνου Ελευθερίου ένας μοναχικός, ηλικιωμένος άντρας συνομιλεί με τη γυναίκα του η οποία βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο. Και οι δύο ήταν κάποτε καλλιτέχνες του θεάτρου. Υποτίθεται ότι η γυναίκα του τον ακούει. Δεν του απαντά όμως ποτέ.
Της αναφέρει μερικά περιστατικά, γνωστά και στους δύο, κι ακόμη γεγονότα που εκείνη αγνοεί και στα οποία δεν δίνει σημασία. Ο καλλιτέχνης περιμένει ένα νέο πρόσωπο για να του δώσει συνέντευξη. Το πρόσωπο δεν εμφανίζεται. Το πλάθει όπως εκείνος νομίζει. Ευκαιρία να μιλήσει σε κάποιον που, επιτέλους, τον θυμήθηκε! Οίκος ευγηρίας είναι ή πτωχοκομείο.
Δίνουν τη σύνταξή τους κάθε μήνα, τους έγραψαν μάλιστα κι ένα διαμέρισμα που είχαν για να τους προσέχουν. Είναι ηλικιωμένοι και χωρίς συγγενείς. Το μόνο φως που έρχεται είναι από κάποιο άγνωστο πρόσωπο...

Λίγα λόγια για τον Μάνο Ελευθερίου…
Γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, εννιά ποιητικές συλλογές, τέσσερις τόμους με πεζά, τρία λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (2004).
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του «O καιρός των χρυσανθέμων» (2004). Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργασίες με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες.

Χρήσιμα
Ωρα έναρξης: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικό 10.
Προπώληση εισιτηρίων:
α) Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) κεντρική πλατεία Καβάλας 10:00-14:00 και 18:00-21:00, τηλ. 2510-620566 και 2510-231011
β) Περίπτερο του Φεστιβάλ στη Δράμα καθημερινά 10:30-13:30 και 18:30-21:30
γ) Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων τις ημέρες των παραστάσεων, ώρες 19:00-22:00, τηλ. 2510-516014.
Περίπτερα πληροφοριών για την Καβάλα
α) Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας 10:00-14:00 και 18:00-21:00 τηλ. 2510- 620566 και 2510- 231011
β) 2ο περίπτερο πληροφοριών στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Ωρες λειτουργίας περιπτέρου: καθημερινά εκτός Δευτέρας 19:00- 22:00 για τη Δράμα
γ) Περίπτερο πληροφοριών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Δράμας 10:30-13:30 και 19:30-22:30, την Κυριακή θα λειτουργεί μόνο το πρωί από τις 10:30-13:30.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.