Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μιρό το Σεπτέμβριο στο Τελλόγλειο

Τη μεγαλύτερη έκθεση Miro που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
H ζωγραφική του Μirό είναι ποίηση, φαντασία, χρώμα, ρυθμός, μουσική. Τα θέματά του – συνήθως η γυναίκα, πτηνά, έντομα, ήλιος, φεγγάρι, αστερισμοί – είναι ποιητικά σύμβολα που μετατρέπουν την ύλη σε τέχνη, με χιούμορ ή παιχνιδιάρικη διάθεση, κρύβοντας μια τραγικότητα, καθώς εκφράζουν τη μεταφυσική αναζήτηση του καλλιτέχνη για τη ζωή, τον θάνατο, τον κόσμο. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα και
τους κληρονόμους του και περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα
και τεκμήρια. «Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην παρουσίαση της έκθεσης «Picasso Suite 347» υποχρέωσε σχεδόν Τελλόγλειο Ίδρυμα να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Επόμενο τολμηρό βήμα για το Τελλόγλειο Ίδρυμα ήταν να οργανώσει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα, μια μεγάλη έκθεση για τον Μirό. Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες, αν και πολύ διαφορετικοί σαν ιδιοσυγκρασίες, έχουν πολλά σημεία επαφής, καθώς εσωτερικές σχέσεις και διαδρομές διασταυρώνονται στις δύο εκθέσεις, δίνοντας μιαν άλλη ιδιότυπη συνοχή και διάσταση στη διαδοχή των εκθέσεων στο Τελλόγλειο», εξηγεί η Γενική Γραμματέας του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Τα εκθέματα
Το υλικό της έκθεσης αυτής στο Τελλόγλειο προέρχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα και τους κληρονόμους του. Πρόκειται για περισσότερα από 400 έργα και τεκμήρια (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα κ.α.), τα οποία καλύπτουν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο Μirό δημιουργεί στη Μαγιόρκα, στο εργαστήρι που του έκτισε ο φίλος του Josep Lluis Sert, το οποίο και παρουσιάζεται σκηνογραφικά στο Τελλόγλειο. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορούμε να παρουσιάσουμε την έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο, γύρω και μέσα από στοιχεία αυτού του εργαστηρίου που διατηρεί μέχρι σήμερα την ατμόσφαιρα του δημιουργικού οίστρου του καλλιτέχνη», σημειώνει η κ. Γουλάκη-Βουτυρά. Το εργαστήριο Sert παρουσιάζεται και σε χωριστή έκθεση στο Τελλόγλειο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, το οποίο ευγενώς προσέφερε στο Ίδρυμα μια κατά το δυνατόν πιστή μικρογραφία του εργαστηρίου. Εκεί θα φιλοξενούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τη νέα σχολική χρονιά. Τη μελέτη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Καλογήρου και η καθηγήτρια Αλκμήνη Πάκα, ενώ την κατασκευή ανέλαβε η εταιρία Octanorm-Hellas.

Η έκθεση Miro απλώνεται σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s. Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τη συμβολική φιλοξενία δίπλα τους ενός ζωγραφικού έργου του Μirό. Σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσης από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό. Το άπλωμα της έκθεσης Μirό στην πόλη συμπληρώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων που φιλοξενούν παράλληλα με την έκθεση Μirό εκδηλώσεις πολιτισμού, μουσικής, λόγου, δρώμενων και γαστρονομίας, ενισχύοντας ουσιαστικά σχέσεις πολιτιστικών ανταλλαγών. H έκθεση «O Μirό της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Συνεργασία:
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Δήμος Θεσσαλονίκης
«Δημήτρια»
Γενική ευθύνη έκθεσης: καθ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Ελευθεριάδης
Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης: Maria Luisa Lax (Ίδρυμα Μιρό της Μαγιόρκα)
Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου 2009 - 5 Φεβρουαρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.00-14.00. Δευτέρα-Τετάρτη: 9.00- 14.00 και 17.00 -21.00. Σάββατο-Κυριακή: 10.00 – 18.00.

Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.