Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βραδιές για Όσκαρ στο Λόφο

Η νέα ενότητα του Sani Festival είναι αφιερωμένη φέτος στον μουσικοσυνθέτη των Oscar, Michel Legrand. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο διάσημος καλλιτέχνης με 50 χρόνια πλούσιας και δημιουργικής καριέρας θα έρθει στη χώρα μας όχι ως επισκέπτης αλλά ως τιμωμένος καλλιτέχνης για να ερμηνεύσει γνωστές του επιτυχίες την 1η Αυγούστου στον Λόφο της Σάνης με συνοδεία τη μαγευτική φωνή της Alison Moyet.
Στην ίδια ενότητα, το Sani Festival παρουσιάζει σειρά ταινιών (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) της χρυσής εποχής του γαλλικού κινηματογράφου, τη μουσική επένδυση των οποίων συνέθεσε ο Michel Legrand. Οι προβολές θα κορυφωθούν με τη συναυλία του ίδιου του θρυλικού μουσικοσυνθέτη.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Sani Festival, κυρια Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη "το γεγονός της 50ης επετείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από το Sani Festival, που και στο παρελθόν έχει φλερτάρει με τον κινηματογράφο, πραγματοποιώντας στο πλαίσιο του Jazz on the Hill το πρώτο cine-concert με την προβολή ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του μουσικού Abdullah Ibrahim και στη συνέχεια συναυλία του καλλιτέχνη. Η αφορμή μόνο έλειπε για μια ευρύτερη συνεργασία των δύο πολιτιστικών φορέων, κι έτσι φέτος το Sani Festival συνδέει για μια ακόμη φορά τη μουσική δημιουργία με τη κινηματογραφική μαγεία, κάνοντας ένα αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο συνθέτη Michel Legrand. Ένα τριήμερο με προβολές ταινιών -τη μουσική των οποίων συνέθεσε ο σπουδαίος μουσικός- και μια συναυλία του καλλιτέχνη με το τρίο του, αλλά και τη γοητευτική παρουσία της ιέρειας της ποπ Alison Moyet στο πλευρό του να ερμηνεύει τις γνωστότερες επιτυχίες του, είναι τα γεγονότα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν προκειμένου να τιμήσουμε αυτόν τον πολυβραβευμένο συνθέτη στο θερινό κνηματογράφο και στο Λόφο της Σάνης".
Την έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος, στην προβολή της ταινίας "Οι Ομπρέλες του Χερβούργου" (Jacques Demy,1963), καθώς και την ταινία "Η πισίνα", θα προλογήσει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
MICHEL LEGRAND
«Από παιδί, φιλοδοξία μου ήταν να περιβάλλομαι από μουσική» έχει πει ο Michel Legrand, περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο την αφοσίωσή του στη μουσική και τη διάθεσή του για εξερεύνησή της. Παραγωγός, μαέστρος, πιανίστας, τραγουδιστής και, πάνω απ’ όλα, συνθέτης, ο Legrand γεννήθηκε το 1932. Φοίτησε στο Ωδείο του Παρισιού και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ σε ηλικία 22 ετών. Το 1955 δοκίμασε ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης, γράφοντας μελωδικές συνθέσεις για τον κινηματογράφο, για να καταλήξει ένας από τους αρχιτέκτονες της αναβίωσης του γαλλικού σινεμά, κάτι που του άνοιξε τις πύλες του Χόλιγουντ το οποίο αντάμειψε τη μαεστρία του με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων πέντε Γκράμι και τρία Όσκαρ. Ιστορικές είναι οι συναντήσεις του με τον Miles Davis, τον Stan Getz, τον Phil Woods, αλλά και την Kiri Te Kanawa, την Barbara Streisand, τον Charles Aznavour... Σήμερα είναι περισσότερο πολύπλευρος από ποτέ. Αναζητά νέες συνεργασίες και εμπνεύσεις, αρνείται τον περιορισμό των μουσικών ειδών, εφευρίσκει νέους τρόπους μελωδικής έκφρασης. Η σύνθεσή είναι γι’ αυτόν ένα πρωτότυπο μέσο ενδοσκόπησης. Ακούραστος, συνεχίζει να συνδυάζει την τζαζ με την κλασική μουσική, το ταγκό με την easy listening, με τρόπο που μόνο ο ίδιος ξέρει. To 2003 έλαβε το μετάλλιο Légion d' Honneur από το γαλλικό κράτος, ως αναγνώριση της προσφοράς του.

ALISON MOYET
Η πανκ διάθεση, η βαθιά φωνή και οι χορευτικές ικανότητες δημιουργούν ένα σπάνιο εκφραστικό σύνολο το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Alison Moyet για να γοητεύσει το κοινό της, που εκστατικό την παρακολουθεί να κινείται πολλές φορές στα όρια της ποπ, της οποίας και είναι μια από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους. Δεν ξεκίνησε ωστόσο με αυτό το όνειρο, καθώς αρχικά προσανατολιζόταν σε σπουδές συντονισμού και κουρδίσματος πιάνου! Μια συνεργασία όμως με τον Vince Clark, που οδήγησε στο σχήμα Yazoo, και ένα κομμάτι τους, το «Only Υou», που έγινε παγκόσμια επιτυχία, άλλαξαν τη ρότα της ζωής της. Και αυτήν της βρετανικής μουσικής σκηνής επίσης, αφού οι Yazoo την επανεφηύραν υπό μία έννοια, συνδυάζοντας ηλεκτρονικές νότες με σόουλ ακούσματα. Δύο άλμπουμ και ένα Brit Award για το καλύτερο νέο γκρουπ αργότερα, η Alison έβγαλε το προσωπικό της άλμπουμ «Alf». Ακολούθησαν πολλά ακόμα βραβεία και άλμπουμ, καριέρα στην Αμερική και, στα τέλη του 2001, η πρώτη επαφή με το θέατρο, στην παράσταση του μιούζικαλ Σικάγο στο West End. Μια από τις πέντε πιο εμπορικές Βρετανές τραγουδίστριες, η Alison συνθέτει ποπ μουσική που συνδυάζει το πάθος, τη θεατρικότητα και τη χαρά, στοιχεία που κάνουν τις ζωντανές της εμφανίσεις να ξεχειλίζουν από ενέργεια. Το 2008, η Alison συναντήθηκε ξανά με τον Vince Clark και μαζί, ως Yazoo, ξεκίνησαν περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική.

Προβολές Ταινιών / Cine Orfeas
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ης επετείου του.
  • Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (Les Parapluis de Cherbourg, 1964. Σκηνοθεσία: Jacques Demy)/ 30 Ιουλίου, 23:30
  • Η Πισίνα (La Piscine, 1969. Σκηνοθεσία: Jacques Deray)/ 31 Ιουλίου, 23:30
  • Λόλα (Lola, 1961. Σκηνοθεσία: Jacques Demy)/ 2 Αυγούστου, 23:30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.