Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ματιές στα Βαλκάνια


Γράφει η ΧΡΥΣΑ ΔΑΓΟΥΛΑ

«Άρωμα» Βαλκανίων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φέτος, με το ειδικό τμήμα του φεστιβάλ «Ματιές στα Βαλκάνια», που είναι εδώ για 15η χρονιά, και συγκεντρώνει την αθρόα προσέλευση του κοινού. Ο σύγχρονος τουρκικός κινηματογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο και φέρνει το ελληνικό, και όχι μόνο, κοινό ένα βήμα πιο κοντά στις ταινίες καταξιωμένων δημιουργών της γείτονος. Η «Βαλκανική πλευρά» του φεστιβάλ όμως αναδυκνείται και μέσα απο το βαλκανικό πανόραμα αλλά και απο το νέο αίμα του ρουμάνικου σινεμά, που δίνει το παρών με ταινίες μικρού μήκους.
Τα Βαλκάνια, ο τόπος αυτός με την εμφανώς διακριτή ταυτότητα και κουλτούρα, η σύγχρονη πραγματικότητα, η πρόσφατη ιστορία του αλλά και το «αποτύπωμα» της στο σήμερα, αναδύονται μέσα απο μια σειρά ταινιών στη μεγάλη οθόνη. Το τμήμα του φεστιβάλ, και ο υπέυθυνος αυτού Δημήτρης Κερκινός, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το αφιέρωμα στον τούρκικο κινηματογράφο, ένα αφιέρωμα που διακρίνεται για την ποικιλία θεμάτων, για τις νέες προτάσεις στη φόρμα και στην τεχνική και όχι μόνο. Οι εξαιρετικές κριτικές και η εύνοια του κοινού, έρχονται να προστεθούν σε αυτά. Θα παρουσιαστούν οκτώ νέες ταινίες, σκηνοθετών της γενιάς του '90 αλλά και των νεότερων. Με θεματολογία που μας φέρνει πιο κοντά στην γειτονική χώρα, με εικόνες απο τον πολιτισμό της αλλά και με μια ιδιαίτερη κινηματογραφική αφήγηση, ο τούρκικος κινηματογράφος τραβάει τα βλέμματα. Τα ονόματα των Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Γιεσίμ Ουστάονγλου και Σεχίμ Καπλάνογλου, είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα, για λίγες μέρες ακόμη, να δει τις εξής ταινίες:
* Το Κουτί της Πανδώρας, Γιεσίμ Ουστάογλου, (Τουρκία)
* Το Γάλα, Σεμίχ Καπλάνογλου
* Είσαι ο Μάρλον μου και ο Μπράντο μου, Χουσεγίν Καράμπεϊ
* Καβούκι, Ουγιγκάρ Ασάν, (Τουρκία)
* Φθινόπωρο, Εζκάν Αλμπέρ, (Τουρκία)
* Τα χαμένα τραγούδια της Ανατολίας, Νεζί Ουνέν, (Τουρκία)
* Τρεις Πίθηκοι, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, (Τουρκία)
* Η Τελεία, Νερβίς Ζαϊμ, (Τουρκία)
* Το Κουτί της Πανδώρας, Γιεσίμ Ουστάογλου, (Τουρκία)
Οι ταινίες αυτές θα είναι υποψήφιες για το Βραβείο Κοινού του τμήματος, που συνοδεύται και απο το χρηματικό έπαθλο των 2000 ευρώ.
Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει και μία έκδοση πολύπτυχου, απο μια συζήτηση για τον τούρκικο κινηματογράφο αλλά και απο μια συναυλία με το συγκρότημα Nezih Unen. (21/11, 22.00, Αποθήκη Γ').

Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Βερβερίδη και της Motion Team και υπόκειται σε καθεστώς copyright

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.