Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει με τη Συλλογή HELLAFFI

hellafi_vlakas_me_patenta

Χαρακτηρισμένη ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και πολύτιμο τεκμήριο της ιστορίας του σινεμά στην Ελλάδα, η συλλογή HELLAFFI του Μουσείου Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής έκθεσης που πραγματοποιείται στο Μνημείο Χαλίλ Μπέηλ (Παλιά Μουσική) από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2018.

Η έκθεση παρουσιάζει αντίγραφα από τις ζωγραφισμένες στο χέρι γιγαντοαφίσες, λιθογραφίες και έργα με ακουαρέλα και μελάνι της συλλογής HELLAFFI της περιόδου 1952 έως 1968, δίνοντας στο κοινό μια δυνατή γεύση από τα κινηματογραφικά είδη της εποχής όσον αφορά στο ελληνικό και το διεθνές σινεμά, καθώς και την τεχνοτροπία των δημιουργών που τις φιλοτέχνησαν.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση περιλαμβάνονται αφίσες από τις ταινίες Το μεροκάματο του τρόμου (1954), η Κάλπικη Λίρα (1955), Η Ανταρσία του Κέην (1955), ο Δράκος (1956), Ένας βλάκας με πατέντα (1963), Δουλειές του ποδαριού (1962), Το παληκάρι από το Ντοτζ Σίτυ (1967), που φέρουν την υπογραφή σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι Γ. Βακιρτζής, Ν. Ανδρεάκος, Στεφ. Αλμαλιώτης, Φ. Κουζούνης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης προσχέδια των αφισών, που δείχνουν τη διαδικασία της δημιουργίας τους αλλά και τις διαφορετικές εκδοχές αφισών για την ίδια ταινία.

Λίγα λόγια για τη συλλογή HELLAFFI

Η συλλογή HELLAFFI αποτελείται από 274 έργα που χρονολογούνται την περίοδο 1950 -1970: πρωτότυπες γιγαντοαφίσες ελληνικών αλλά και ξένων ταινιών, οι οποίες κοσμούσαν τις προσόψεις των ελληνικών κινηματογράφων, ζωγραφισμένες στο χέρι από σημαντικούς καλλιτέχνες, καθώς και λιθόγραφες αφίσες και προσχέδια.

Η συλλογή είναι στην κατοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό συνθήκες παραχώρησης από τον Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού), ο οποίος είναι και ο δικαιούχος της.

INFO

Χώρος: Μνημείο Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική)

Διάρκεια έκθεσης: 19 έως 22 Ιουλίου 2018

Ώρες λειτουργίας: 20.00 – 22.30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.