Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην… Καστοριά η Αγιορείτικη Εστία!

VALERY BLIZNYUK

Ο Δήμος Καστοριάς, η Βυζαντινή Οικουμένη και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Σπουδών της Σχολής Ανώτατων Σπουδών του Παρισιού σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:


«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος».


Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπασάρα της Καστοριάς, εγκαινιάζεται την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 και ώρα 19:30 και εντάσσεται στο πρόγραμμα του 8ου θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, το δεύτερο μέρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά από τις 8 έως τις 13 Ιουλίου 2018 στον ίδιο χώρο.

Only few stay behind as the procession is carried in the outskirts of the Simonos Petra Monastery.


Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερεις φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.


Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερεις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.

Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Σεπτέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016). Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (6 - 28 Μαΐου 2016), όπου εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στη Λευκωσία (29 Σεπτεμβρίου  - 7 Οκτωβρίου 2016), στην πόλη της Κατερίνης (14 - 27 Νοεμβρίου 2016), στο Βελιγράδι στην Κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα (29 Απριλίου – 18 Μαΐου 2017), καθώς και στο Βέλικο Τύρνοβο της Βουλγαρίας (17 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2017).

ZORAN PURGER


Η ταυτότητα της έκθεσης

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στις 19:30,

Διάρκεια έκθεσης: 8 - 25 Ιουλίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή

10:00 π.μ έως 13:00 μ.μ και 18:00 μ.μ έως 21:00 μ.μ

Διεύθυνση: ισόγειο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΑΣΑΡΑ περιοχή Ιστορικού Κέντρου «Ντολτσό».

Τηλ: Δήμος Καστοριάς 2467351101

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.