Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης θα αλλάξουν όψη

Αλλάζει όψη και η Ι.Μ. Βλατάδων
Θα αλλάξουν όψη το επόμενο χρονικό διάστημα πέντε εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για τους ναούς των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, της Αγίας Αικατερίνης, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του καθολικού της Μονής Βλατάδων.
Θα πραγματοποιηθούν έργα στον περιβάλλοντα χώρο κάθε μνημείου, με στόχο την αποκατάσταση και την ανάδειξη της ιστορικότητάς του.
Το σχετικό έργο, που φέρει τον τίτλο «Οάσεις ιστορικής μνήμης και φυσικού περιβάλλοντος: Μοναστηριακοί Κήποι» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης» 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Όπως αναφέρει μάλιστα ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ οι γραπτές ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για καλαίσθητους περίκλειστους κήπους - μικρογραφίες της Εδέμ, οι μοναστηριακοί αυτοί χώροι έφθασαν στις μέρες μας αλλότριοι προς τα συστατικά, τα μεγέθη και τις αναφορές τους, τόσο ως προς τα μνημεία όσο και ως προς τον αστικό ιστό, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις, τους κατακερμάτισε.
Στόχος των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται, είναι πλέον η προστασία των μνημείων και η σωστή ένταξή τους στο περιβάλλον της πόλης.
Με την ίδια απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Σταγείρων Χαλκιδικής, ο εξοπλισμός και η ολοκλήρωση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και η αντιπλημμυρική προστασία του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.
Τα τέσσερα έργα σε Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3.932.903 ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.