Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράξενες ιστορίες με γαλλικό άρωμα

Η ομάδα La Compagnie Theatre 3,
επί τω... έργω
Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα άνοιγμα εντός και εκτός συνόρων επιχειρεί το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία, Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 και Μάντως Τειρεσία, περιοχή Δελφών) με τη νέα του δράση «Θεάτρου Βήμα». Στο πλαίσιό της φέρνει στην πόλη μας την γαλλική ομάδα “La Compagnie Theatre 3” που θα ανεβάσει την παράσταση «Droles de Courtes» (σε ελεύθερη μετάφραση παράξενες ιστορίες) σε κείμενο του Jean Claude Grumberg την
Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Προηγήθηκαν τα μονόπρακτα του Μπέκετ («Σαχλοκουβέντες» από την ομάδα τέχνης Oberon) και θα ακολουθήσουν άλλες δύο παραγωγές, μία εκ των οποίων τον Μάρτιο από το Θέατρο Τέχνης. «Είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια λειτουργίας μας που κάνουμε ένα άνοιγμα συνεργασίας εκτός συνόρων της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να δώσουμε ένα βήμα έκφρασης, ενάντια στις λογικές της εμπορευματοποίησης που κυριαρχούν», σημείωσε ο Πέτρος Ζηβανός, ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του ΚΘΕΘ. Παράλληλα σημείωσε πως «όταν οι κυβερνήσεις τρέχουν πανικόβλητες, όπως τώρα, είναι ώρα για τέχνη και για θέατρο».

Τρία σε ένα με ουσία αλλά και γέλιο
Η ομάδα La Compagie Theatre 3 θα παρουσιάσει τα έργα: Un noveau Job («Ένας νέος Ιώβ»), A qui perd gagne («Ο χαμένος κερδίζει») και Les gnoufs. Στο πρώτο γίνεται ένα λογοπαίγνιο της λέξης jod (που σημαίνει δουλειά) με τον Job (Ιώβ). «Είναι μια νέα εκδοχή της ιστορίας του Ιώβ που έρχεται αντιμέτωπος με τον Θεό και μιλά για την πίστη του σύγχρονου ανθρώπου και ενδεχομένως και για την σιωπή του Θεού», ανέφερε η σκηνοθέτης κα Mytha Liberman.
Στο δεύτερο γίνεται μια σάτιρα για τα ριάλιτι σόου και την κτηνωδία και την αποβλάκωση που προκαλούν, ενώ στο τρίτο γίνεται αναφορά στην εξουσία. «Στο έργο δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι: αυτός της εξουσίας και αυτός που έχει ανάγκη για δουλειά», ανέφερε η κα Liberman. Όσο για την σκηνοθεσία, είπε πως είναι μινιμαλιστική, δόθηκε έμφαση στο φωτισμό και αφήνουν αρκετό χώρο στη φαντασία του κοινού.
Πάντως το γενικό στοιχείο των έργων του Jean Claude Grumberg είναι ότι «θίγει θέματα ουσιαστικά, αλλά με έναν αστείο τρόπο».
Όπως σημείωσε η σκηνοθέτης, ο Grumberg έχει προσθέσει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία γενικά στο έργο του. Ο ίδιος έζησε τον αντισημιτισμό: η οικογένειά του έφτασε στο Παρίσι τη δεκαετία του ’30 για να γλυτώσει από τον διωγμό των Εβραίων και ο πατέρας του πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όλα αυτά έδωσαν τροφή στο έργο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Jean Claude Grumberg έχει συνεργαστεί και με τον Κώστα Γαβρά στην γραφή σεναρίου για ταινία του τελευταίου.

Α Paris…
Η ομάδα La Compagnie de Theatre 3 γεννήθηκε το 1989 στο Παρίσι. Έχει ανεβάσει περίπου 20 έργα συγγραφέων όπως ο Τσέχωφ, ο Γκολντόνι, ο Μαριβώ, ο Πίντερ κα. Διαθέτει εργαστήρι και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ.
«Διαλέγουμε έργα όπου όλοι οι ηθοποιοί να έχουν ενδιαφέροντες ρόλους και όχι έργα που να έχουν έναν πρωταγωνιστή και πολλούς κομπάρσους», τόνισε η κα Liberman αναφορικά με την επιλογή του ρεπερτορίου της ομάδας.

Χρήσιμα
Ώρα έναρξης παραστάσεων 21.15. Εισιτήρια 15 ευρώ, 10 μειωμένο. Τηλ κρατήσεων – πληροφοριών 2310-865904 ώρες 17.00-20.30.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.