Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτοσχεδιασμοί στο ΜΜΣΤ


Η «φίλη @ γνωστοί» και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζουν μουσικές βασισμένες στον αυτοσχεδιασμό. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Φλώρος Φλωρίδης.
Οι «Ελάχιστες Αντιληπτές Διαφορές» μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο συναυλιών στην Πριγκηπέσσα, με τη νέα χρονιά αυτοσχεδιάζουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η επιλογή των μουσικών που παίζουν σε αυτές τις βραδιές δεν έχει να κάνει με το είδος μουσικής που παίζουν, καθώς ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι μόνον στυλιστικό είδος αλλά μέθοδος μουσικής δημιουργίας, αλλά με τη διάθεσή και ικανότητά τους να αυτοσχεδιάσουν.
Η ομάδα με την προσωρινή, αλλά ίσως και μόνιμη, επωνυμία «Φίλη @ γνωστοί» του αυτοσχεδιασμού αποτελεί μια πρωτοβουλία να διατηρηθεί ζωντανός ένας χώρος έκφρασης που θα αναγνωρίζει και θα υποδέχεται την πρωτότυπη δημιουργικότητα του μουσικού αυτοσχεδιασμού και κατ’ επέκταση θα καλλιεργεί τις προοπτικές του για κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Πρόγραμμα συναυλιών
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, Φλώρος Φλωρίδης (πνευστά)
Ο Φλώρος Φλωρίδης, από τους μουσικούς που "άνοιξαν" το πεδίο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα, ο σαξοφωνίστας και κλαρινίστας Φλώρος Φλωρίδης πρωταγωνιστεί στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή για περισσότερο από 30 χρόνια, έχοντας εμφανισθεί με πάσης φύσεως σχήματα - από συμφωνικές ορχήστρες μέχρι wedding bands και όλους, εννοείται, τους ενδιάμεσους συνδυασμούς (σόλο, ντούο, τρίο, κουαρτέτα κ.λπ.) - έχοντας συνθέσει μουσικές για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικά δρώμενα, παραστάσεις χορού κ.ά. Είναι ιδρυτής της j.n.d. records από το 1981, ενός label το οποίο επαναδραστηριοποιήθηκε το 2002 ως j.n.d. re-records, επανεκδίδοντας παλαιό υλικό, αλλά και προτείνοντας καινούριο. Ο Φλώρος Φλωρίδης, μαζί με τον Σάκη Παπαδημητρίου, εγκαινιάζει την εποχή της σύγχρονης jazz στην Ελλάδα, ηχογραφώντας το 1979 το ιστορικό άλμπουμ "Αυτοσχεδιάζοντας Στου Μπαράκου". Θ' ακολουθήσει μία πολύ δημιουργική δεκαετία του '80 με ακόμη περισσότερες εγγραφές, αλλά και συνεργασίες στο πάλκο, οι οποίες εκτείνονται μέχρι και σήμερα.
Από το 1983 δημιούργησε και ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τζαζ και Αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής σε 9 από τις 10 διοργανώσεις του μέχρι το 1997 που σταμάτησε ο θεσμός. Συνεργάτης της Ρούλας Πατεράκη. Έχει συνυπάρξει στη σκηνή με τους Peter Kowald, Conny Bauer, Evan Parker, Peter Brotzmann, Guenter Sommer, Carlos Zingaro, Barry Guy, Fred Van Hove, Nicky Skopelitis, Andrew Cyrille, Barre Philips, ενώ υπήρξε και μέλος της Euro-American Orchestra του Cecil Taylor στις μνημειώδες εγγραφές της το 1988 στο Βερολίνο (ιστορική έκδοση 10CD στην FMP). Ακόμη ως leader ή co-leader έχει συνεργαστεί με τους Peter Kowald, Paul Lytton, Paul Lovens, Phil Wachsmann, Hans Schneider, Louis Moholo, Vincent Chancey, Jean-Marc Montera, Pinguin Moschner, Mark Charig, Milos Petrovic, Okay Temiz, Ivo Papazov, αλλά και με έλληνες μουσικούς όπως τους Μιχάλη Σιγανίδη, Κώστα Βόμβολο, Γιάννη Μουρτζόπουλο, Σαβίνα Γιαννάτου, Μπάμπη Παπαδόπουλο κ.ά. Υπήρξε μέλος (1986-2006) των Χειμερινών Κολυμβητών. Συγκρότησε την Μπάντα της Φλώρινας, ηχογραφώντας μαζί της τρία CD. To 2001 γράφει μουσική για την ταινία της Jeanine Meerapfel "Anna's Summer", συνεχίζοντας με απρόσκοπτους ρυθμούς τις εμφανίσεις του σε φεστιβάλ (Διεθνές Πάτρας 2007, Synch Αθήνας 2007), αλλά και τη δισκογραφία (έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 25 άλμπουμ).
Το καλοκαίρι του 2008 οργάνωσε το ‘impro-days-hydra’.
Πληροφορίες στο www.florosfloridis.com

καθώς και στο www.impro-days-hydra.com

Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, παίζουν οι Νεκτάριος Καρατζής (μπάσο),Λάκης Τζήμκας (μπάσο)
Ο Νεκτάριος Καραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα ,κατάγεται από την Ιθάκη και ζει στη Θεσσαλονίκη .Κλασικές και jazz σπουδές (ηλεκτρικό μπάσο και κοντραμπάσο) στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (με τον Ευγένιο Πολίτη) και το American Institute of Music της Βιέννης με τους Les Wise και Wayne Darling. Αυτοδίδακτος στην σύνθεση.
Έχει συμπράξει με σημαντικούς jazz μουσικούς όπως ο Evan Parker και ο Okay Temiz κι έχει εμφανιστεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπήρξε μέλος των Ευοί Ευάν με τους οποίους ηχογράφησε 2 CD,του Trio Praxis (1CD), της Μπάντας της Φλώρινας (1CD) και του σεξτέτου του Φλώρου Φλωρίδη (2CD). Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και σύνολα από διαφορετικούς χώρους που κυμαίνονται από την παραδοσιακή μουσική , διάφορα παρακλάδια της jazz (mainstream, ethnic, free) μέχρι το rock και την κλασσική (Σαββίνα Γιαννάτου, Πετρολούκας Χαλκιάς, Danny Hayes κ.α ) .
Από το 2000 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θες/νίκης.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο «Terra Incognita».
Τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφορεί το Terra Incognita 2.Αυτή η ηχογράφηση χαρακτηρίζεται απο μια προσπάθεια συγκερασμού των ιδιωμάτων της jazz και της κλασσικής με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων, αλλά και αυτοσχεδιασμών που απομακρύνονται απο τα στερεότυπα της jazz.
Τον Οκτώβριο του 2007 κυκλοφόρησε το CD των Bass to Bass (ντουέτο κοντραμπάσων με τον Λάκη Τζήμκα).
Το Νοέμβριο αναμένεται η κυκλοφορία του 3ου προσωπικού του CD με την συμμετοχή μουσικών της συμφωνικής ορχήστρας που συμπράττουν με jazz μουσικούς.
Έχει συνθέσει έργα για συμφωνική ορχήστρα , φωνητικά σύνολα , κρουστά, μουσική δωματίου καθώς και μία όπερα. Τέλος, σπούδασε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης .
Πληροφορίες στο www.myspace.com/nectarioskarantzis
Ο Λάκης Τζήμκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Μανώλη Σιδερίδη την περίοδο 1987-1991. Από το 1988 εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός.
Το Σεπτέμβριο του 1994 ξεκινάει στη Βιέννη, στο American Institute of Music (A.I.M.), σπουδές στο μπάσο, σε εντατικό πρόγραμμα ενός έτους όπου αποκτά το professional diploma. Καθηγητές του ήταν οι Angus Thomas, Jonas Helborg και David Friesen. Αμέσως μετά, από τον Οκτώβριο του 1995 ξεκινάει σπουδές, στο jazz τμήμα του Κρατικού Αυστριακού πανεπιστημίου, KUNST UNIVERITAT GRAZ. Εξειδικεύεται στο jazz-κοντραμπάσο, με καθηγητή τον Wayne Darling. Στο κλασσικό κοντραμπάσο κάνει μαθήματα με τον Ewald Zimmerman της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Βιέννης (ORF).
Την περίοδο 1996-1999 συμμετέχει στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Graz, υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων όπως οι Arturo Tamayo, Raffi Armenian και άλλων. Κατά την ίδια περίοδο συμμετέχει στη big band του πανεπιστημίου με την οποία περιοδεύει σε Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία και με σολίστες όπως Karl Ratzer, Bob Mintzer, Phil Markovitz, Karlheinz Miklin, υπό τη διεύθυνση των Sigi Feigl, Stjepko Gut, Bill Dobbins.. Τον Αύγουστο του 1996 δίνει την πρώτη του σόλο μπάσο συναυλία στην Κοζάνη. Ακολουθούν και άλλες σόλο εμφανίσεις με πιο πρόσφατη στο συναυλιακό χώρο WIST στο Graz το Μάιο του 2000. Τον Ιούνιο του 2000 παίρνει το δεύτερο δίπλωμα (master) στο τζαζ κοντραμπάσο.
Εχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους μουσικούς της jazz όπως Sheila Jordan, Mark Murphy, Fritz Pauer, Alan Jones, Angus Thomas, Rick Margitza, Chicko Freeman, Christos Rafalides, Jeff Boudreaux, Sanni Orasmaa, Michel Hatzigeorgiou, James Carter, Uli Rennert, Andy Sheppard, Rex Richardson, Adam Nussbaum, Uli Rennert, Clyde Stubblefield, Joris Dudli, Wayne Brasel, Jon Hendricks, Mordy Ferber, Richie Morales, Airto Moreira, Glen Ferris, Chuck Manning, Venchi Blagoev και άλλους.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής. Συνεργάζεται με τους Σάκη Παπαδημητρίου και Γεωργία Συλλαίου στις παραστάσεις τους Musica Lontana. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Magic Road Big Band την οποία και διευθύνει τον Οκτώβριο του 2002, στα πλαισια των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, με special guests τους Milcho Leviev και Βίκυ Αλμαζίδου. Σπουδάζει κλασικό κοντραμπάσο στο Πανεπιστημιο Μακεδονιας με τον Ευγένιο Πολίτη 2003-2007. Έχει παίξει σε jazz clubs και festivals όπως Porgy and Bess(Βιέννη), Orpheum (Graz), Oudeya jazz festival (Μαρόκο), Warsaw summer jazz days (Πολωνία), Bansko jazz festival, Plovdiv jazz festival (Βουλγαρία), Σάνη jazz festival, Σαντορίνη τζαζ φεστιβάλ, San Luis Potosi (Μεξικό) Nis jazz festival (Σερβία) κ.α.
Με την επιστροφή του από την Αυστρία αρχίζει να διδάσκει στο ωδείο Φίλιππος Νάκας στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2000. Εκεί διδάσκει ηλεκτρικό και κόντραμπάσο, τζαζ αρμονία και μουσικά σύνολα. Επίσης τη σχολική χρονια 2003-2004 και 2004-2005 διδάσκει κοντραμπάσο στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης. Από το Νοέμβριο του 2005 διδάσκει στο στο τζαζ τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Έχει ηχογραφήσει για παραστάσεις του Κρατικου Θεάτρου ΒορείουΕλλάδος και μουσική του χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Κάτω από το σεντόνι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005.
Με τον Νεκτάριο Καραντζή, ως Bass to Bass κυκλοφόρησαν ένα δίσκο το 2007. Πληροφορίες στο http://www.lakistzimkas.com/
και στο www.myspace.com/lakistzimkas

info:
«ΕΛάΧΙΣΤΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤέΣ ΔΙΑΦΟΡέΣ»
ώρα έναρξης: 21.00
είσοδος: €10
χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εντός ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από νότια πύλη της Έκθεσης-ΧΑΝΘ)
τηλ. 2310 240002, 2310 281212

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.