Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερο μέρος για την έκθεση

Δημιουργώ Άρα Υπάρχω


Χίλιοι εξακόσιοι ήταν οι επισκέπτες της Α’ Φάσης της έκθεσης «Δημιουργώ, άρα Υπάρχω» («I Create, therefore I Am») που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του «Εικαστικού Πανοράματος ΙΙΙ». Στόχος της έκθεσης –η Β’ Φάσης η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Αποθήκη Β1΄, στο λιμάνι- ήταν καλλιτέχνες που δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική παρουσίαση της δουλειάς τους σε μουσείο ή γκαλερί να δείξουν τη δουλειά τους πέρα από το ατελιέ τους.
Μετά την ανοιχτή πρόσκληση, επιτροπή επιμελητών κατέληξε μέσα από 600 συμμετοχές σε 75 Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες τα 110 έργα των οποίων -ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς - θα παρουσιαστούν σε δυο φάσεις.
Όσον αφορά στη διαδικασία, οι επιμελήτριες της έκθεσης Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου διευκρινίζουν ότι «Η προσπάθεια αυτή –το πρώτο βήμα της οποίας ήταν η ανοιχτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες που πραγματοποιήθηκε από τον προηγούμενο Μάιο έως το Σεπτέμβριο- γίνεται παράλληλα με το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα», τη θεσμική ετήσια διοργάνωση του Κ.Μ.Σ.Τ. και του Κ.Σ.Τ.Θ.. Σ’ αυτή τη διοργάνωση διαμορφώνονται νέες προοπτικές καταγραφής, ανάλυσης, ερμηνείας ως ένα πρώτο βήμα διερεύνησης και προσδιορισμού της επίσημα καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής. Στο στάδιο αυτό μία ακόμη ανάγκη φαίνεται να προκύπτει από το ίδιο το καλλιτεχνικό περιβάλλον, αλλά και τις ερμηνευτικές του ανάγκες, και αυτό δεν είναι άλλο, από μία ανάγκη να βρεθεί τρόπος και μεθοδολογία προσέγγισης της μη καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής, πάντα υπαρκτής, αλλά αφανούς».
Οι επιμελήτριες Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου από την μέχρι στιγμής εμπειρίας της έκθεσης συμπληρώνουν ακόμα ότι «μέσα από τα διαδικασία επιλογής έργων –περίπου 600 καλλιτέχνες έστειλαν φακέλους συμμετοχής και επιλέχτηκαν 75- διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία που έστειλε φάκελο ήταν γυναίκες, κάθε ηλικίας και ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα προσπαθούν να σπουδάσουνε σε μια σχολή καλών τεχνών ή σε κάποια εργαστήρια και προσεγγίζουν με πολλαπλούς τρόπους τη δημιουργική διαδικασία. Η έκθεση παρουσιάζει αναπόφευκτα ετερόκλητες μεταξύ τους δουλειές. Για το λόγο αυτό και κάθε έργο συνοδεύεται από σχετικό κείμενο, που μπορεί να διευκολύνει τον επισκέπτη να αντιληφθεί περισσότερα για αυτό. Η ποικιλομορφία των δύο εκθέσεων, αποτελεί από μόνη της ένα –έστω διστακτικό- δείγμα επιλογών. Επισημαίνεται ότι στην έκθεση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των γκαλερί για να δούνε τις δουλειές των συμμετεχόντων. Τέλος, οι φάκελοι των καλλιτεχνών είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να δούνε σύνολο της δουλειάς τους».
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Β΄ Φάση είναι οι: Βαλάκου Αντιγόνη, Νούνεσης Γιώργος, Ντρίκος Χρήστος, Ξημέρη Ιωάννα, Παντελόπουλος Παντελής, Παπαδάτου Φωτεινή, Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Παρδαβέλα Παναγιώτα, Παυλή Λήδα, Παυλίδου Άννυ, Πιπερίδου Χαρά, Πλαβός Λευτέρης, Ράπτη Λάουρα, Ρενιέρη Εύη, Ροσπόγλου Κώστας, Σαλπιστή Έλλη, Σαπάνας Κωνσταντίνος, Σβορώνου Αγγελική, Σίσκος Γιώργος, Σιτορέγκο Ανδρέας, Σορίλος Μαρίνος, Σπανάκη Ιωάννα, Σπανός Θεόδωρος, Σπυρόπουλος Γιώργος, Στεργίου Ελένη, Στόκας Αθανάσιος, Σωτηρίου Λουκία, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τζώτζιου Δήμητρα, Tσαγκούλη Ιωάννα, Τσακίρης Σπύρος, Τσαμούτη Σοφία, Τσέρη Δροσιά, Χατζοπούλου Μαρία, Χήρας Χρήστος, Φιλίππου Βασιλική και Χρυσικός Θοδωρής.
Την ημέρα των εγκαινίων θα επαναληφθεί το επιτυχημένο δρώμενο από την ομάδα “Duo aChord’ [Kώστας Καμπάνταης (βιολί) και Ελένη Τσαουσάκη (άρπα) σε σύμπραξη με τη χορεύτρια Δροσιά Τριαντάκη], ενώ θα διατίθεται και ο κατάλογος της έκθεσης. Επίσης κατά τη διάρκεια και της Β΄Φάσης της έκθεσης στο Κ.Σ.Τ.Θ. θα παρουσιάζεται προβολή με επιλογή έργων από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες που έστειλαν φάκελο συμμετοχής, αλλά δεν συμμετέχουν στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και Ημερίδα- 1η Προμπιεναλική Συζήτηση με καλλιτέχνες και θεωρητικούς με θέμα «Τέχνη για το κοινό ή με το κοινό/ Συλλογικά Εγχειρήματα στο δημόσιο χώρο» στις 20 Φεβρουαρίου 11:00- 15:00, στο Κ.Σ.Τ.Θ., στην Αποθήκη Β1, Λιμάνι.
Επιλογή έργων: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου και Συραγώ Τσιάρα
Επιμέλεια έκθεσης: Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου

Στη φωτογραφία έργο της Ελένης Στεργίου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.