Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βραδιά περιπλάνησης στους "Πέτρινους Κήπους" του Θηβαίου


Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πέτρινοι Κήποι-182 ...«Είναι η μυστική μου φωλιά. Ένας αγαπημένος χώρος που μπορώ να εμπνέομαι και να φωλιάζω με την οικογένεια μου και γενικά με τα πράγματα που αγαπώ. Ένα νούμερο που σημαίνει πολλά για εμένα».
Ένα ταξίδι με μέσο την ποιοτική μουσική και εισιτήριο τον ποιητικό και πραγματικό στίχο, μας χάρισε, στη Βάρδια, ο Χρήστος Θηβαίος, με αφορμή την παρουσίαση της καινούριας του δισκογραφικής δουλειάς στην πόλη μας. «Έντεκα καινούργια τραγούδια που έγραψα μέσα στη φωλιά μου, με αγαπημένο υλικό από όλο τον κόσμο.Με μουσικές που ζήλεψα και μουσικές που γέννησα με την ελπίδα να αγγίξουν ότι θαυμάζω...», τόνισε ο Χρήστος Θηβαίος.
Ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της «Legend», επιστρέφει στο μουσικό προσκήνιο πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του προσωπική δισκογραφική κατάθεση, που είχε ως τίτλο, «Μόνο νερό στη ρίζα».
Το cd «Πέτρινοι κήποι», περιλαμβάνει μια σειρά τραγουδιών-«ωδή» στη φύση και τα στοιχεία της. Επίκαιρα όσο ποτέ, αναφέρεται στιχουργικά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την οικολογική καταστροφή από τον ίδιο τον άνθρωπο σε τέσσερα τραγούδια του δίσκου. Είναι «Το νερό», το «Πέτρινοι Κήποι (182)», το «Εσύ, η πόλη μου» και «Τα δέντρα» - ένα κομμάτι που μοιάζει να ξεπήδησε από θεατρική παράσταση και στο οποίο συμμετέχουν οι Lyrae Cantus. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το νερό» επελέγη ως το μουσικό θέμα που θα συνοδεύσει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την Εξοικονόμηση του Νερού με σύνθημα «Ούτε σταγόνα χαμένη».
Το σύνολο του δίσκου αποτελείται από ήρεμες μελωδίες που αποπνέουν μια βαθιά ευαισθησία σε συνδυασμό με την βραχνή, αισθαντική φωνή του Χρήστου Θηβαίου. Ήχοι με έντονες jazz αποχρώσεις, ακουστικές εκτελέσεις και εσωστρεφείς μελωδίες απαλλαγμένες από φωνητικές ακρότητες, που μπορούν άνετα να οδηγήσουν κάθε ακροατή σε βραδιές εσωτερικής αναζήτησης.
Το πιο δυνατό κομμάτι του δίσκου είναι η διασκευή του τραγουδιού του Jeff Buckley «Forget Her», με ελληνικό τίτλο «Κανείς δεν έρχεται», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Ο δυναμισμός αυτός κρύβεται πιο πολύ στους στίχους. Ο λόγος; Όπως ανέφερε ο Χρήστος Θηβαίος πριν ερμηνεύσει το τραγούδι, «μιλάει για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος θλιμμένος και μόνος, ανήμπορος να αντιδράσει, βλέπει τη ζωή του να χάνεται μπροστά στα μάτια του. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από αυτή τη κατάσταση καταφεύγει σε χάπια και ουσίες που το μόνο όμως που μπορούν να του προσφέρουν είναι μια παροδική ευτυχία σε έναν ψεύτικο κόσμο - δημιούργημα φαντασίας και απελπισίας!»
Ο Χρήστος Θηβαίος υπογράφει τη μουσική και τους στίχους της πλειοψηφίας των κομματιών. «Την δύναμη για να το κάνω», όπως ανέφερε συγκινημένος, «μου την μετάγγισαν με όλο τους το αίμα οι φίλοι μου Γιώργος Κορρές, Βάσω Δημητρίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Μάξιμος Δράκος, Μαρία Λούκα, Lyrae Cantus, Πέτρος Βαρθακούρης, Δημήτρης Σινογιάννης, Χρήστος Βογιατζής, Ιωάννα Μητσόγλου, Γιάννης Αγγελόπουλος, Άκης Γαβαλάς, Κυριάκος Γκουβέντας, Τάσος Μισυρλής, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Λύδιος Δάμης, Άγγελος Πολυχρόνου, Γιάννης Πουρνάρας. Έκαναν τα τραγούδια μου τραγούδια τους. Τους χρωστάω την έμπνευση. Την έμπνευση που πηγάζει από την πολυτέλεια της αφοσίωσης στην Κωνσταντίνα μου. Από το αύριο που μου διδάσκει ο Νικόλας μου. Από το χθες και το σήμερα των τραγουδιών μου, που για πάντα βαφτίζει ο Άγγελος».
Ιδιαίτερο χρώμα στη χθεσινή βραδιά έδωσε και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση της καινούριας δισκογραφικής δουλειάς του φίλου του και ερμήνευσε με τον Χρήστο Θηβαίο μοναδικά τραγούδια που συνεπήραν τους παρευρισκομένους. «Αν δεν υπήρχε ο Βασίλης, όλοι εμείς οι μικροί τραγουδοποιοί θα κάναμε άλλο επάγγελμα» είπε χαριτολογώντας ο Χρήστος Θηβαίος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.