Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Θεσσαλονίκη η Τριεννάλε Χαρακτικής και Εκτυπώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πενήντα (50) καλλιτέχνες, γνωστοί στον κόσμο της τέχνης από τη διεθνή τους παρουσία και το αναγνωρισμένο έργο τους, βραβευμένοι -οι περισσότεροι σε πολύ σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις- για την πρωτοπόρα καλλιτεχνική τους δημιουργία, έκφραση και έρευνα, συναντώνται για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους. Τόπος συνάντησης είναι το Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος» στη Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιείται η 1η Τριεννάλε Χαρακτικής - Εκτυπώσεων, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2008.
Δεκαεπτά (17) χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου ή της Βαλτικής, δίνουν, μέσω των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην 1η Τριεννάλε Χαρακτικής - Εκτυπώσεων, το δικό τους στίγμα στην παγκόσμια σκηνή της Χαρακτικής τέχνης, «χτίζοντας» γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου στο μέλλον.
Εκατό (100) έργα που έγιναν με ποικίλες τεχνικές -παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες- μας μεταφέρουν τους προβληματισμούς του καλλιτέχνη και μας δίνουν ένα μικρό δείγμα της δουλειάς τους.
Τρία (3) βραβεία, για τους τρεις πρώτους αυτής της διοργάνωσης, θα ανακοινωθούν την ημέρα των εγκαινίων, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008, στις 8.30 μ.μ.
Ο κατάλογος της έκθεσης, αποτελώντας τεκμήριο για όλα τα παραπάνω, αυτόματα θα ανανεώνει το ενδιαφέρον όλων μας για την επόμενη διοργάνωση.
Για την 1η Τριεννάλε Χαρακτικής - Εκτυπώσεων, του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» του Δήμου Νεάπολης, ο Ξενής Σαχίνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Χαρακτικής της Νεάπολης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χαρακτικής του Α.Π.Θ., εμπνευστής και επιμελητής αυτής της διοργάνωσης, γράφει:
Η ρήση, «ο πολιτισμός ενώνει», φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και αναγκαία. Για να μη μείνει λόγος κενός, λοιπόν, χρειάζεται θάρρος και ευρηματικότητα στο σχεδιασμό των καλλιτεχνικών δράσεων που θα κάνουν πράξη και πραγματικότητα αυτή τη θέση. Το Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος» της Νεάπολης, έχοντας ξεκάθαρο όραμα για τον ρόλο του στον Ευρωπαϊκό χώρο, και όχι μόνο, αποφάσισε, με τη σύμφωνη και ενθαρρυντική γνώμη του Δημάρχου κ. Ναθαναήλ Λαδόπουλου, την εγκαθίδρυση ενός εκθεσιακού εικαστικού γεγονότος μεγάλης εμβέλειας , ανά τρία χρόνια.
Η 1η Τριεννάλε Χαρακτικής - Εκτυπώσεων έχει θέμα «Γέφυρες μεταξύ Μεσογείου και Βαλτικής». Από τον πάπυρο της Αιγύπτου, την πορφύρα της Φοινίκης, το μάρμαρο της Πάρου, έως τα ορυχεία χαλκού της περιοχής Ντάλαρνας στη Σουηδία, υπάρχει ένας πολιτισμικός θησαυρός. Αμείλικτες οι σκιές της Μεσογείου όσο και οι ομίχλες της Βαλτικής επηρεάζουν το εικαστικό βλέμμα.
Ο αντικειμενικός στόχος της πρώτης αυτής διοργάνωσης είναι η δόξα της διαφορετικότητας και της σύνθεσης των πολιτισμών και των φιλοσοφιών που τους διέπουν, μέσω της εικαστικής έκφρασης της χαρακτικής. Αυτό είναι το ιδεολογικό μας όραμα που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε με τη βοήθεια του Δήμου Νεάπολης. Οι επόμενες διοργανώσεις θα έχουν διαφορετικές θεματικές προσεγγίσεις με γνώμονα πάντοτε την ποιότητα και την καινοτομία. Φιλοδοξούμε να παρουσιάζουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε στο δίκτυο αντίστοιχων διοργανώσεων του εξωτερικού και κάθε μελλοντική διοργάνωση να είναι ένα γεγονός που θα το αναμένει όχι μόνο η πόλη μας αλλά όλη η κοινότητα της χαρακτικής. Στην Τριεννάλε επιλέξαμε να συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες. Η ιστορικός της Τέχνης, αναπληρώτρια Δ/ντρια - επιμελήτρια του Μουσείου του Ντάλαρνας της Σουηδίας και διοργανώτρια της Τριεννάλε Χαρακτικής του Φάλουν (Σουηδία) Άννε Σεπάνεν, επιμελήθηκε των συμμετοχών από τις χώρες της Βαλτικής.
Στην επιτροπή των Βραβείων συμμετέχουν επίσης, ο Ρίτσαρντ Νόϊς, κριτικός
τέχνης, συγγραφέας και βαθύς γνώστης των θεμάτων της σύγχρονης χαρακτικής και ο Καθηγητής χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Μιχάλης Αρφαράς.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή

10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Σάββατο
10.00 – 14.00

Στις φωτογραφίες: 1. Έργο του Μάριου Ελευθεριάδη. 2. Έργο του Δανού Τίνε Χιντ. 3. Έργο του Ρώσου Κωνσταντίν Κουντιάκοβ. 4. Έργο του Τάκη Καλογιάννη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.