Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα κτίριο, ένας αιώνας












Το κτίριο Νεδέλκου σήμερα


Στις 26 Φεβρουαρίου 2009 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη θεμελίωση του «Κτιρίου Νεδέλκου» σε σχέδια Ξενοφώντα Παιονίδη, και το Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας που φιλοξενείται εκεί, οργανώνει με την ευκαιρία αυτή Έκθεση με το ιστορικό της οικογένειας Νεδέλκου, την μεγάλη εθνική, κοινωνική, επιστημονική συμβολή του ιατρού Κωνσταντίνου Νεδέλκου και τις περιπέτειες του κτιρίου, τις καταστροφές, τις απειλές κατεδάφισης και τελικά, τη διάσωση και αξιοποίησή του.
Η Έκθεση, χωρισμένη σε 5 ενότητες περιλαμβάνει:
1. Την Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό των αρχών του 20ου αιώνα, το ιστορικό της οικογένειας Νεδέλκου, της ανέγερσης της κατοικίας στην ελληνική συνοικία της Παναγούδας και τη κοινωνική και επιστημονική δραστηριότητα του Κωνσταντίνου Νεδέλκου.
2. Τη δραματική περίοδο από το 1978 έως το 1994, με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως «κόκκινου» μετά το σεισμό του 1978, την εγκατάλειψή του από την οικογένεια Νεδέλκου, τις απόπειρες απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης, τη σταδιακή παρακμή και διάλυσή του.
3. Την περίοδο της ανάθεσης μελέτης (1995) αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου από το Δήμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», τα πρώτα έργα στατικής επάρκειας, στήριξης του κτιρίου και αποκατάστασης της πρόσοψής του κ.λ.π.
4. Τη νέα Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη (2006) ολοκλήρωσης εργασιών στο κτίριο, διαμόρφωσης των χώρων, ώστε να φιλοξενηθούν η Έκθεση των Κειμηλίων του Πρωτάτου και οι λοιπές μελλοντικές δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας, στην οποία παρεχωρήθη από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
5. Την περίοδο λειτουργίας της Αγιορειτικής Εστίας με τη φιλοξενία στο κτίριο των δραστηριοτήτων της, (Συνεδρίων, Εκθέσεων, Εκδόσεων, Ερευνών, Βιβλιοπωλείου, Βιβλιοθήκης, Αρχείων κλπ.).
Στην ολοκλήρωση της Έκθεσης συνέβαλαν οι εταιρίες μελέτης των δύο περιόδων, το Αρχείο Νεδέλκου που συγκρότησε η Αγιορειτική Εστία, η πρόσφατη έρευνα στην 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, στο Κέντρο Ιστορίας και στη Δ/νση Κτηματολογίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.λ.π. με τη βοήθεια του μουσειολόγου Δαμιανού Κωνσταντινίδη και του γραφίστα Γιάννη Οικονομίδη.
Η Έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 19:30 παρουσία των αρχών της πόλης, της οικογένειας του δωρητή, του τεχνικού κόσμου και των Θεσσαλονικέων που γνώρισαν την «Κλινική Νεδέλκου» επί ένα ολόκληρο αιώνα.









Το κτίριο Νεδέλκου την περίοδο της καταστροφής. Ευτυχώς, πρόλαβαν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.