Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γιάννης Σμαραγδής στο ΑΠΘ

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

smaragdis_milopoulos_20110125_02Μία νέα σειρά εκδηλώσεων εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των οποίων σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης μιλούν για το έργο τους. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

 

smaragdis_20110125_01Ο Γιάννης Σμαραγδής παρέδωσε μάθημα σκηνοθεσίας στους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. αλλά και ενδιαφερόμενους που επιθυμούσαν να μυηθούν στην τέχνη της σκηνοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο Γιάννης Σμαραγδής έκανε την πρώτη παρουσίαση από σκηνές της νέας ταινίας του, με τίτλο: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Η ταινία αναδεικνύει τη συγκλονιστική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή από τα Ψαρά, που έμαθε στην υφήλιο το χαβιάρι, διέθεσε όλα τα χρήματά του στον απελευθερωτικό αγώνα και τελείωσε τη ζωή του ως Άγιος.

smaragdis_milopoulos_20110125_01Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τίμησε τον Γιάννη Σμαραγδή για την προσφορά του στον πολιτισμό αποδίδοντας του τιμητική πλακέτα.

«Είναι μία προσπάθεια εναλλακτικής διδασκαλίας για τους φοιτητές μας» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε ότι «η πρωτοβουλία αυτή είναι μία προσπάθεια το πανεπιστήμιο να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία αλλά και η κοινωνία νε έρθει και να διαπιστώσει, να απολαύσει και να αξιοποιήσει τους θησαυρούς που κρύβει μέσα του το πανεπιστήμιο. Είναι μεγάλη μας τιμή που πρώτος καλεσμένος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής που οι ταινίες του ταξίδεψαν την Ελλάδα στον κόσμο» κατέληξε.

smaragdis_storyboard_01«Ο Μεγάλος πνευματικός μας πρόγονος Σωκράτης έλεγε: “Ό,τι λέω μου το υπαγορεύει ένα εσωτερικό Μαντείο, την πηγή του οποίου αγνοώ…” Είμαι αληθινά συγκινημένος για την τιμή που μου κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι αισθάνομαι ότι δε μου ανήκει. Κι αυτό το λέω, όχι από ανώφελη μετριοφροσύνη, αλλά γιατί πιστεύω πως το έργο που φέρνει την υπογραφή μου είναι η εργασία ενός απλού ενδιάμεσου, ενός τεχνίτη, που όμως η ουσιαστική δημιουργική πνοή ανήκει σε Άλλον, τον οποίο ευγνωμονώ για τη Δωρεά του και εύχομαι όλα αυτά τα χρόνια να μην έχω προδώσει την αγαθότητα του φωτός που μου δόθηκε» δήλωσε ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και πρόσθεσε «Πολύ δε περισσότερο αγωνιώ αν θα φανώ αντάξιος της “Προσφοράς Φωτός” που αφορά στην ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ που έρχεται και που έχω την χαρά να ξεδιπλώσω μέρος από την “ουσία” της εδώ μπροστά σας, στους φοιτητές, καθηγητές, τον αγαπητό Πρύτανη και στους Θεσσαλονικείς που σέβομαι, αγαπώ και θαυμάζω για πολλούς λόγους».

smaragdis_storyboard_02

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: