Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία της μακεδονικής αρχιτεκτονικής σε μία έκθεση

Έκθεση με προπλάσματα και αρχιτεκτονικά σχέδια παραδοσιακών κτηρίων της Μακεδονίας από το αρχείο του Νίκου Μουτσόπουλου, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και μακέτες που εκπόνησαν φοιτητές του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Τα έργα χρονολογούνται από
το 1958 μέχρι το 1993.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε τον Νίκο Μουτσόπουλο «εμβληματική φυσιογνωμία». «Εκτός από καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είναι και μείζων ιστορικός, αναστηλωτής και ανασκαφέας», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.
Οι φοιτητές έθεσαν στο επίκεντρο της προσοχής τους παραδοσιακές κατοικίες από το χώρο της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας: τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Βέροια, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Έδεσσα και τη Φλώρινα. «Η έκθεση αποτελεί συμπλήρωμα μιας μεγάλης προσπάθειας για την καταγραφή της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής του ευρύτερου μακεδονικού χώρου», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Μουτσόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι το αρχείο του συμπληρώνουν περισσότερες από 40.000 φωτογραφικές απεικονίσεις και 20.000 διαφάνειες με το ίδιο θέμα.
Πολλά από τα κτίρια αυτά σήμερα δεν υφίστανται, γεγονός που καθιστά τα σχέδια αυτά ιστορικό τεκμήριο.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, Μακεδονίας- Θράκης, Μαριάννα Βιλδιρίδη- Χατζητόλιου, επισήμανε ότι το Μουσείο επιχειρεί «να προάγει την τέχνη μέσα από την οργανική σύνδεση του χτες με το σήμερα, μέσα από μια προσπάθεια διατήρησης της συλλογικής μνήμης».
«Αργήσαμε να κατανοήσουμε την αξία της παράδοσης και δεν ακολουθήσαμε μια πολιτική για να την καταγράψουμε. Οφείλουμε τώρα να επενδύσουμε στον πολιτισμό και να αξιοποιήσουμε ό,τι απέμεινε για να συνεχίσουμε την προσπάθεια τεκμηρίωσης της παράδοσής μας», πρόσθεσε ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νομού Κοζάνης. Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται στο πλαίσιο των «Δημητρίων» και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Απολαυστικός ο Noé Inui στη συναυλία της Κ.Ο.Θ.

Η Κ.Ο.Θ. συνέπραξε με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες στη συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών.

Βιβλία από 38 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΦΥΡΗ Για τέσσερις ημέρες, η Θεσσαλονίκη θα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Διοργανώνεται, στους χώρους της ΔΕΘ, η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Τιμώμενη χώρα στην εφετινή διοργάνωση είναι η Γερμανία. Πεντακόσιοι εκδότες από 38 χώρες, με συμμετοχές για πρώτη φορά της Κίνας και της Ινδίας, τίτλοι βιβλίων για όλα τα γούστα, 100 συγγραφείς, «απαρτίζουν» την 6η διοργάνωση. Από 28 έως 31 Μαίου στα περίπτερα 13-15 της Χελέξπο, οι βιβλιόφιλοι θα βρουν όλη την επικαιρότητα του βιβλίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα πάντα για τις νέες κυκλοφορίες, τις νέες τεχνολογίες στην εκτύπωση, και θα μπορούν να συζητήσουν με συγγραφείς. Η παιδική γωνιά φέτος είναι αφιερωμένη στην Ιστορία. Ακόμη, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του βιβλίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά συνέδρια όπως η Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων, που τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. ΟΙ ώρες λειτουργίας τη...