Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Face à Faces / video" στο ΚΜΣΤ

Εγκαίνια στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2009, στην έκθεση που οργανώνουν το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης Ανατόλια και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ν.Ε.Ο.Ι., στην αίθουσα εκθέσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, με το πρώτο μέρος της διεθνούς έκθεσης "Face à Faces / video" που διοργανώνεται στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση Face à Faces διαπραγματεύεται το (αυτο)πορτραίτο στην σύγχρονη φωτογραφία και σε vidéo και θα παρουσιαστει στην Ελλάδα στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση που έχει ως αφετηρία το Παρίσι, εντάσσεται στο (διαπολιτισμικό) πρόγραμμα ανταλλαγών Dialogues d’images, μια πρωτοβουλία της Culturesfrance (Υπουργείο Πολιτισμού και Εξωτερικών Γαλλίας).
Το πρώτο μέρος της έκθεσης με έργα vidéo-art, θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Θα συμμετάσχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως η Cécile Hartmann, ο Dominique Lejman, ο Yann Tomma και οι Μ. Κλωνάρις-Κ. Θωμαδάκη κ.ά.
Η δράση θα ολοκληρωθεί με την φωτογραφική έκθεση Face à Faces που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2009. Η εν λόγω έκθεση προτείνει πενήντα φωτογραφικά έργα από δεκατέσσερις καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης (Nan Goldin, Suzanne Lafont, Philippe Ramette, Orlan, KimikoYoshida, Hans Hemmert, Alain Bublex, Jean Luc Vilmouth, Francois Rousseau, Yuki Onodera, Roman Opalka) επιλεγμένα από την Γαλλίδα επιμελήτρια Ιsabelle de Montfumat, σε συνδυασμό με πενήντα έργα από δώδεκα Έλληνες καλλιτέχνες (Χριστίνα Δημητριάδη, Πάνος Κοκκινιάς, Παύλος Φυσάκις, Μανώλης Μπαμπούσης, Βένια Μπεχράκη, Ελένη Μουζακίτη, Λία Ναλμπαντίδου, Αθηνά Χρόνη, Γιώργος Πρίνος, Ελένη Μαλιγκούρα, Γιώργος Κατσάγγελος κ.ά.) επιλεγμένα από την επιμελήτρια Αγγελική Γραμματικοπούλου.
Παραγωγή Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Culturesfrance
Οργάνωση 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαονίκης, Culturesfrance, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Απολαυστικός ο Noé Inui στη συναυλία της Κ.Ο.Θ.

Η Κ.Ο.Θ. συνέπραξε με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες στη συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών.

Βιβλία από 38 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΦΥΡΗ Για τέσσερις ημέρες, η Θεσσαλονίκη θα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Διοργανώνεται, στους χώρους της ΔΕΘ, η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Τιμώμενη χώρα στην εφετινή διοργάνωση είναι η Γερμανία. Πεντακόσιοι εκδότες από 38 χώρες, με συμμετοχές για πρώτη φορά της Κίνας και της Ινδίας, τίτλοι βιβλίων για όλα τα γούστα, 100 συγγραφείς, «απαρτίζουν» την 6η διοργάνωση. Από 28 έως 31 Μαίου στα περίπτερα 13-15 της Χελέξπο, οι βιβλιόφιλοι θα βρουν όλη την επικαιρότητα του βιβλίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα πάντα για τις νέες κυκλοφορίες, τις νέες τεχνολογίες στην εκτύπωση, και θα μπορούν να συζητήσουν με συγγραφείς. Η παιδική γωνιά φέτος είναι αφιερωμένη στην Ιστορία. Ακόμη, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του βιβλίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά συνέδρια όπως η Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων, που τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. ΟΙ ώρες λειτουργίας τη...