Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Θεοφάνους στο Public


Μια άλλη πλευρά του αναδεικνύει, ο Γιώργος Θεοφάνους: Αυτήν του συγγραφέα. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου,το Σαββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 18.00 υπογράφει το βιβλίο του "Αιώνιος Δείπνος" και συνομιλεί με τους αναγνώστες, στο Public (Mediterranean Cosmos). Ευκαιρία να γνωρίσουμε το «άλλο» πρόσωπο του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με εμπορικές επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας.
Το βιβλίο «Αιωνιος δειπνος» είναι ένα μωσαϊκό λαών, θρησκειών, αλλά και συμφερόντων, στο οποίο ο γνωστός μουσικός δημιουργός Γιώργος Θεοφάνους συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με συναρπαστική πλοκή και αμείωτη δράση.
Οι ήρωες, αθώοι και ένοχοι, θύτες και θύματα, υποκινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και ανθρώπινα συναισθήματα, ανίδεοι για τις ανατροπές που καραδικούν ανά πάσα στιγμή στο δρόμο τους.
Ο Γιώργος Θεοφάνους γεννήθηκε στη Λάρνακα, στις 9 Ιανουαρίου 1968. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική, αφού άρχισε να συνθέτει δικά του τραγούδια από την ηλικία των πέντε, πριν ακόμη πάει στο δημοτικό σχολείο.
Ο μικρός Γιώργος ήταν το παιδί θαύμα της πόλης του, και όχι μόνο, αφού σε ηλικία εννέα χρονών τραγούδησε και έπαιξε στην κιθάρα ένα δικό του τραγούδι, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, παρουσία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Σπύρου Κυπριανού. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλούς μουσικούς διαγωνισμούς στην πόλη του, αλλά και Παγκύπριους, ως κιθαρίστας και συνθέτης, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο κιθάρα, πιάνο και αρμονία και τελειώνοντας το στρατιωτικό του βρέθηκε στη Βοστόνη, στο Berklee College of Music. σπουδάζοντας μουσική για κινηματογράφο, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας.
Συμμετείχε τρεις φορές ως συνθέτης και τέσσερις φορές ως διευθυντής ορχήστρας στο φεστιβάλ τραγουδιού της Εurovision.
Από το 1989 ως σήμερα έχει συνθέσει περισσότερα από 550 τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν με τις φωνές τους πολλοί από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της εποχής μας. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως τις ακόλουθες¨: "Η Αλίκη στην Παραμυθοχώρα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1987), "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Η δωδέκατη νύχτα" (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1995), "Επιτρέποντες" (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας 1996), "Μια μέλισσα τον Αύγουστο" (Θέατρο Αθηνών 2004).
Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο ενορχήστρωσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στα επίσημα μουσικά βραβεία της IFPI, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα συνολικά εννέα βραβεία ΑΡΙΩΝ. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στα Μουσικά Βραβεία Κύπρου.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008 παρουσίασε στα τείχη της Λευκωσίας τη μουσική παράσταση "Τραγουδώ το νησί μου", η οποία περιλάμβανε 40 μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από τον Η' αιώνα π.Χ. έως σήμερα. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: