Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερο μέρος για την έκθεση

Δημιουργώ Άρα Υπάρχω


Χίλιοι εξακόσιοι ήταν οι επισκέπτες της Α’ Φάσης της έκθεσης «Δημιουργώ, άρα Υπάρχω» («I Create, therefore I Am») που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του «Εικαστικού Πανοράματος ΙΙΙ». Στόχος της έκθεσης –η Β’ Φάσης η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Αποθήκη Β1΄, στο λιμάνι- ήταν καλλιτέχνες που δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική παρουσίαση της δουλειάς τους σε μουσείο ή γκαλερί να δείξουν τη δουλειά τους πέρα από το ατελιέ τους.
Μετά την ανοιχτή πρόσκληση, επιτροπή επιμελητών κατέληξε μέσα από 600 συμμετοχές σε 75 Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες τα 110 έργα των οποίων -ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς - θα παρουσιαστούν σε δυο φάσεις.
Όσον αφορά στη διαδικασία, οι επιμελήτριες της έκθεσης Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου διευκρινίζουν ότι «Η προσπάθεια αυτή –το πρώτο βήμα της οποίας ήταν η ανοιχτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες που πραγματοποιήθηκε από τον προηγούμενο Μάιο έως το Σεπτέμβριο- γίνεται παράλληλα με το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα», τη θεσμική ετήσια διοργάνωση του Κ.Μ.Σ.Τ. και του Κ.Σ.Τ.Θ.. Σ’ αυτή τη διοργάνωση διαμορφώνονται νέες προοπτικές καταγραφής, ανάλυσης, ερμηνείας ως ένα πρώτο βήμα διερεύνησης και προσδιορισμού της επίσημα καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής. Στο στάδιο αυτό μία ακόμη ανάγκη φαίνεται να προκύπτει από το ίδιο το καλλιτεχνικό περιβάλλον, αλλά και τις ερμηνευτικές του ανάγκες, και αυτό δεν είναι άλλο, από μία ανάγκη να βρεθεί τρόπος και μεθοδολογία προσέγγισης της μη καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής, πάντα υπαρκτής, αλλά αφανούς».
Οι επιμελήτριες Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου από την μέχρι στιγμής εμπειρίας της έκθεσης συμπληρώνουν ακόμα ότι «μέσα από τα διαδικασία επιλογής έργων –περίπου 600 καλλιτέχνες έστειλαν φακέλους συμμετοχής και επιλέχτηκαν 75- διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία που έστειλε φάκελο ήταν γυναίκες, κάθε ηλικίας και ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα προσπαθούν να σπουδάσουνε σε μια σχολή καλών τεχνών ή σε κάποια εργαστήρια και προσεγγίζουν με πολλαπλούς τρόπους τη δημιουργική διαδικασία. Η έκθεση παρουσιάζει αναπόφευκτα ετερόκλητες μεταξύ τους δουλειές. Για το λόγο αυτό και κάθε έργο συνοδεύεται από σχετικό κείμενο, που μπορεί να διευκολύνει τον επισκέπτη να αντιληφθεί περισσότερα για αυτό. Η ποικιλομορφία των δύο εκθέσεων, αποτελεί από μόνη της ένα –έστω διστακτικό- δείγμα επιλογών. Επισημαίνεται ότι στην έκθεση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των γκαλερί για να δούνε τις δουλειές των συμμετεχόντων. Τέλος, οι φάκελοι των καλλιτεχνών είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να δούνε σύνολο της δουλειάς τους».
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Β΄ Φάση είναι οι: Βαλάκου Αντιγόνη, Νούνεσης Γιώργος, Ντρίκος Χρήστος, Ξημέρη Ιωάννα, Παντελόπουλος Παντελής, Παπαδάτου Φωτεινή, Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Παρδαβέλα Παναγιώτα, Παυλή Λήδα, Παυλίδου Άννυ, Πιπερίδου Χαρά, Πλαβός Λευτέρης, Ράπτη Λάουρα, Ρενιέρη Εύη, Ροσπόγλου Κώστας, Σαλπιστή Έλλη, Σαπάνας Κωνσταντίνος, Σβορώνου Αγγελική, Σίσκος Γιώργος, Σιτορέγκο Ανδρέας, Σορίλος Μαρίνος, Σπανάκη Ιωάννα, Σπανός Θεόδωρος, Σπυρόπουλος Γιώργος, Στεργίου Ελένη, Στόκας Αθανάσιος, Σωτηρίου Λουκία, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τζώτζιου Δήμητρα, Tσαγκούλη Ιωάννα, Τσακίρης Σπύρος, Τσαμούτη Σοφία, Τσέρη Δροσιά, Χατζοπούλου Μαρία, Χήρας Χρήστος, Φιλίππου Βασιλική και Χρυσικός Θοδωρής.
Την ημέρα των εγκαινίων θα επαναληφθεί το επιτυχημένο δρώμενο από την ομάδα “Duo aChord’ [Kώστας Καμπάνταης (βιολί) και Ελένη Τσαουσάκη (άρπα) σε σύμπραξη με τη χορεύτρια Δροσιά Τριαντάκη], ενώ θα διατίθεται και ο κατάλογος της έκθεσης. Επίσης κατά τη διάρκεια και της Β΄Φάσης της έκθεσης στο Κ.Σ.Τ.Θ. θα παρουσιάζεται προβολή με επιλογή έργων από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες που έστειλαν φάκελο συμμετοχής, αλλά δεν συμμετέχουν στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και Ημερίδα- 1η Προμπιεναλική Συζήτηση με καλλιτέχνες και θεωρητικούς με θέμα «Τέχνη για το κοινό ή με το κοινό/ Συλλογικά Εγχειρήματα στο δημόσιο χώρο» στις 20 Φεβρουαρίου 11:00- 15:00, στο Κ.Σ.Τ.Θ., στην Αποθήκη Β1, Λιμάνι.
Επιλογή έργων: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου και Συραγώ Τσιάρα
Επιμέλεια έκθεσης: Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου

Στη φωτογραφία έργο της Ελένης Στεργίου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: