Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πουτσίνι και Λα Μποέμ στην ΕΜΣ

Η Όπερα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον Ιανουάριο (31) και τον Φεβρουάριο (1, 3, 5, 7) του 2009 και για πέντε παραστάσεις, την όπερα του Giacomo Puccini “La Boheme”, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Στη νέα της αυτή παραγωγή, η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας, συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Έλληνας μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον νέο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος. Τον σχεδιασμό των κοστουμιών έχει αναλάβει η Αλεξία Θεοδωράκη, ενώ τις παραστάσεις φωτίζει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Συμμετέχει επίσης η Χορωδία Θεσσαλονίκης – Κλασσικοί Τραγουδιστές και η Παιδική Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Αγγελικής Κρίσιλα.
Στη διανομή της παράστασης συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι λυρικοί τραγουδιστές. Τον ρόλο της Mimi θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Montserrat Martì, κόρη της παγκοσμίου φήμης λυρικής τραγουδίστριας Montserrat Caballé ενώ το ρόλο του Rodolfo ο διάσημος Αμερικανός τενόρος Richard Leech.

Σύνοψη
Όταν ο Henry Murger παρουσίαζε με επιτυχία στο Παρίσι το 1849 το θεατρικό του έργο «Σκηνές από τη ζωή των Μποέμ», σίγουρα δεν περίμενε πως το έργο αυτό με τα πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, θα διεκδικούσε μία θέση στην αιωνιότητα ως το κύριο θέμα μιας όπερας. Της ομώνυμης όπερας του Πουτσίνι, «La Bohème».
Ο Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924), είναι ίσως ο γνωστότερος ιταλός συνθέτης όπερας μετά τον Βέρντι, και όχι άδικα. Οι όπερες που έγραψε, η Τουραντότ, η Μαντάμ Μπάτερφλάυ, η Τόσκα, η Μανόν Λεσκώ και βέβαια η… Μποέμ, αποτελούν η κάθε μία απ’ αυτές, ξεχωριστά και εύοσμα άνθη στο μπουκέτο της μουσικής του δημιουργίας αλλά και προθήκη για το απαιτητικό είδος της οπερατικής γραφής.
Ο Πουτσίνι γράφει την «Μποέμ», αμέσως μετά το θρίαμβο της «Μανόν Λεσκώ» και την παρουσιάζει την 1η Φεβρουαρίου του 1896 στο θέατρο Ρέτζο του Τορίνο, υπό την διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Το νέο έργο κερδίζει αμέσως το φιλόμουσο κοινό.
Στη «Μποέμ» ο ακροατής μεταφέρεται στο περιβάλλον του Παρισιού, κάπου κοντά στα 1830. Εκεί, μία συντροφιά νεαρών καλλιτεχνών, ζει, διασκεδάζει, δημιουργεί, και ερωτεύεται, ζώντας την κάθε στιγμή. Είναι οι ξέγνοιαστοι μποέμ, αστοί καλλιτέχνες, που προβάλλουν μία διαφορετική, ρομαντική και σίγουρα πιο αντισυμβατική αντίληψη για τη καθημερινότητα, αδιαφορώντας σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη ζωή, τον έρωτα και την τέχνη τους. Είναι ο Ροντόλφο ο ποιητής, ο Μαρτσέλο ο ζωγράφος, η ασθενική Μιμή, ο Σονάρ ο μουσικός, ο Κολίνε ο φιλόσοφος, και η άστατη Μουζέτα.
Η μουσική της όπερας που διαρθρώνεται σε τέσσερις πράξεις, διακρίνεται για την αριστοτεχνική επιμέλειά της, τη λεπτεπίλεπτη επεξεργασία, τις επινοητικές ενορχηστρώσεις και το λυρισμό των μελωδιών, αναδεικνύοντας στο σύνολό της τη σκηνική δράση, μέσα από μία κινηματογραφική οπτική.



Οι συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση : Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνογραφία: Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διδασκαλία χορωδίας : Αγγελική Κρίσιλα
Βοηθός Μαέστρου: Jean Christophe Charron

Διανομή:
Mimi : Montserrat Martì, Αντωνία Καλογήρου
Rodolfo : Richard Leech, Γιάννης Χριστόπουλος
Musetta : Ειρήνη Καράγιαννη, Σιρανούς Τσαλικιάν
Schaunard : Μανώλης Παπαδάκης
Marcello : Κύρος Πατσαλίδης
Colline : Χριστόφορος Σταμπόγλης, Κωνσταντίνος Ντότσικας
Parpignol: Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ιατρού
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χορωδία Θεσσαλονίκης – Κλασσικοί Τραγουδιστές
Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Παραστάσεις:
31 Ιανουαρίου και 1,3,5 και 7 Φεβρουαρίου 2009
Κεντρική Σκηνή Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 20:30

Σχόλια

  1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Κ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ....
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ?!
    ΕΓΩ, ΠΗΓΑ ΡΩΤΗΣΑ ΚΙ ΕΜΑΘΑ....ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ....
    ΚΑΠΟΙΟΙ, ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΕΙΤΕ...ΕΙΤΕ..ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΣΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ.
    ΠΟΛΥ ΛΥΠΑΜΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Απολαυστικός ο Noé Inui στη συναυλία της Κ.Ο.Θ.

Η Κ.Ο.Θ. συνέπραξε με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες στη συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών.

Βιβλία από 38 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΦΥΡΗ Για τέσσερις ημέρες, η Θεσσαλονίκη θα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Διοργανώνεται, στους χώρους της ΔΕΘ, η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Τιμώμενη χώρα στην εφετινή διοργάνωση είναι η Γερμανία. Πεντακόσιοι εκδότες από 38 χώρες, με συμμετοχές για πρώτη φορά της Κίνας και της Ινδίας, τίτλοι βιβλίων για όλα τα γούστα, 100 συγγραφείς, «απαρτίζουν» την 6η διοργάνωση. Από 28 έως 31 Μαίου στα περίπτερα 13-15 της Χελέξπο, οι βιβλιόφιλοι θα βρουν όλη την επικαιρότητα του βιβλίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα πάντα για τις νέες κυκλοφορίες, τις νέες τεχνολογίες στην εκτύπωση, και θα μπορούν να συζητήσουν με συγγραφείς. Η παιδική γωνιά φέτος είναι αφιερωμένη στην Ιστορία. Ακόμη, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του βιβλίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά συνέδρια όπως η Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων, που τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. ΟΙ ώρες λειτουργίας τη...