Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μέση Ανατολή και τα βιβλία της έρχονται… Θεσσαλονίκη

18F3XR3STILIΆρωμα Μέσης Ανατολής στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 5 Μαΐου ανακηρύσσοντας την πόλη μας σε «Πρωτεύουσα του Βιβλίου» για τέσσερις ημέρες.

 

Το φετινό πρόγραμμα θα απαρτίζουν περισσότερες από 170 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και γούστο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ όπως και στη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δώδεκα φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από εννέα χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Στην έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, ενώ παρόντες θα είναι και δημιουργοί από την Τουρκία, την Αιθιοπία, το Ισραήλ, το Ιράν και το Πακιστάν.

Θα υπάρχει και ειδικό αφιέρωμα για τον Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Γκαμάλ Γιτάνι, Σούμπχι Χαντίντι, Xόντα Μπαρακάτ. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Μαχφούζ στα ελληνικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.