Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυλαία στα Μερκούρεια


Με χρέος από το ΥΠΠΟ 680.000 ευρώ, αλλά έχοντας στην πλάτη του ήδη 15 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής παρουσίας τα «Μερκούρεια» ανοίγουν φέτος τις πύλες τους στις 20 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Συκεών φιλοξενώντας παραστάσεις από Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και το Εθνικό Θέατρο.
Όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος Συκεών κ. Σίμος Δανηιλίδης, το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί καθώς εδώ και πέντε χρόνια το ΥΠΠΟ δεν τηρεί την προγραμματική σύμβαση και δεν αποδίδει τα οφειλόμενα (περίπου 150.000 το χρόνο). «Εμείς έχουμε προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και ζητήσαμε να παρέμβει», τόνισε, ενώ μιλώντας για τα ΔΗΠΕΘΕ πρόσθεσε πως «η δουλειά τους είναι ποιοτική και όχι μια “αρπαχτή”. Όμως η πολιτική του ΥΠΠΟ τα έχει οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό».
Αναφορικά με τα «Μερκούρεια» τόνισε ότι κατάφεραν στα 15 χρόνια ζωής τους να γίνουν ένας μεγάλος θεατρικός πολιτιστικός θεσμός, αλλά και να μυήσουν τη νέα γενιά στο θέατρο. Ωστόσο, σημείωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια η συμμετοχή των ΔΗΠΕΘΕ είναι μειωμένη, καθώς είτε δεν μπορούν να ανεβάσουν έργα, είτε δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν με μεγάλες περιοδείες. Παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του για τη συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου που μετά το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου δεν είναι και τόσο πρόθυμο να συμμετέχει στα Μερκούρεια.
Για τον μαρασμό των ΔΗΠΕΘΕ μίλησε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Οδυσσέας Γωνιάδης, σημειώνοντας ότι με τις συμπαραγωγές είναι σαν να οδηγούνται σταδιακά σε συγχωνεύσεις.

Οι παραστάσεις
-Η αυλαία για τα «Μερκούρεια» θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου με τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου που ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας σε σκηνοθεσία, μετάφραση, χορογραφίες Κώστα Τσιάνου. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Καλαντζής, Ελένη Ουζουνίδου, Θανάσης Χαλκιάς, Γιώργος Στάμος κ.ά.
-Την Κυριακή 23 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει την «Αρπαγή της Σμαράγδως» του Μιχαήλ Κουνελάκη σε σκηνοθεσία Αλέκου Κολλιόπουλου με τους: Γιώργο Μελισσάρη, Χρήστο Γλυκό, Γιώργο Τσαπόγα, Σταμάτη Μπαρμπαγιαννάκο, Χρήστο Νέρη, Νεκτάριο Παπαλεξίου, Αννέτα Παπαθανασίου, Εύη Γιαννακοπούλου, Χρυσάνθη Μαυράκη, Μαριέτα Αντιβάση, Μιχάλη Καραταράκη, Μιχάλη Βασιλειάδη, Σωτήρη Πετρίδη.
-Στις 24/8 τη σκυτάλη θα πάρει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το έργο του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέτα». Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Παπανικολάου και παίζουν οι: Πασχάλης Τσαρούχας, Θεώνη Σκαλέρη, Κώστας Μπάρας, Θοδωρής Γκόγκος, Λένα Σοκορέλη, Μιχάλης Μπίζιος.
-Στις 25/8 το Εθνικό Θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής ανεβάζουν τη «Βαβυλωνία» του Δ. Κ. Βυζαντίου. Σκηνοθετούν ο Θοδωρής Γκόνης και ο Τάσος Ράτζος. Παίζουν: Ταξιάρχης Χάνος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Κώστας Βασαρδάνης, Αρης Τσαμπαλίκας, Ερατώ Πίσση, Θύμιος Κούκιος, Δόβρης Θάνος, Βάσια Χρήστου, Κώστας Κοράκης, Στράτος Παυλίδης.
-Στις 26/8 τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Κέρκυρας και η 5Η Εποχή ανεβάζουν την «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη κ.ά.
-Τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στις 27/8. Η σκηνοθεσία και διασκευή είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Κλειώ -Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Κόμη, Μιχάλης Σακκούλης, Γιάννης Μυλωνάς.
-Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει στις 28/8 το έργο Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Ο προεστώς του χωριού» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Πρωταγωνιστούν:
Κώστας Σαντάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Χρήστος Τανταλάκης, Χρήστος Παπαδημητρίου κ.ά.
-Η συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Σπαράγματα» του Ευριπίδη θα ανεβεί στις 29/8. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαϊδη και παίζουν: Λουκία Πιστιόλα, Γιάννης Κρανάς, Αννα Κουτσαφτίκη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς κ.ά.
-Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζει στις 30/8 το «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου με τους Πάνο Σκουρολιάκο, Μαριάνα Τουσαμάτου, Νίκο Ορφανό, Ηρώ Λούπη, Περικλή Αλμπάνη, Δημήτρη Λιακόπουλο.
-Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ανεβάζει στις 31/8 τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Γίτσα – Παναγιώτη Αδάμ με ερμηνευτή τον Χρίστο Καλαβρούζο.
Και οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Σεπτέμβρη με το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ που θα παρουσιαστεί από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου. Παίζουν: Αναστασία Τσακίρη, Σταμάτης Στάμογλου, Αλέξανδρος Χρυσάφης, Ιωάννα Γεωργαντά, Γιώργος Λιάσιος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δήμητρα Τζήκα, Φωτεινή Νέτσικα, Κατερίνα Κεχαγιά, Μάκης Τσιλιγκαρίδης κα.

Χρήσιμα
Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21.00. Εισιτήρια 15 ευρώ, παιδικό/ φοιτητικό 10 ευρώ. Προπώληση στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και στο Δημαρχείο Συκεών. Ισχύουν και εισιτήρια εργατικής εστίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανατολίτικοι ήχοι στο Μύλο από την Dilek Koc–VIDEO

Η Dilek Koç και το συγκρότημά της μας ταξίδεψαν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας. Παρουσίασαν, στις >>>

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Τα φώτα χαμήλωσ αν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 , στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον κι η φλόγα του φεστιβάλ άναψε από τον... αναπτήρα του προέδρου του, Γ. Χωραφά! Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερ φών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον. Την

Ευριδίκη - Κοργιαλάς στο NYLB

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς έρχονται να αναστατώσουν για άλλη μια φορά την Θεσσαλονικη, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και να ξεσηκώσουν το κοινό τους με τρόπο που μόνο εκείνοι ξέρουν στο NEW YORK LIVE BAR(Αχελώου 10, περιοχή FIX)! Ο Δημήτρης και η Ευρυδίκη πατάνε Γκάζι και σταματούν στο new york live bar παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – έκπληξη με τα τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία αλλά και πολλές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο! Δυνατές ερμηνείες, dance electro μουσική, μπαλάντες, διασκευές – έκπληξη και πολλά νέα τραγούδια που έρχονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα της μουσικής και τα κατευθύνει μια μουσική πυξίδα.