Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γιώργος Κοντραφούρης στο Μέγαρο Μουσικής

Για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Κοντραφούρης παίζει με το κουαρτέτο του και 11μελή κλασική ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 15 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Σε μια συναυλία-φόρο τιμής στη χρυσή εποχή της τζαζ, το κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη και οι 11 νεαροί μουσικοί της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA ερμηνεύουν, στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το έργο «Yamekraw» του James P. Johnson, του πιανίστα που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στο ragtime και την τζαζ. Στο δεύτερο μέρος το κουαρτέτο παίζει με το χαρακτηριστικό και σύγχρονο στιλ του την οργιώδη και διονυσιακή μουσική του εμβληματικού FatsWaller.

O Αφροαμερικανός James P. Johnson ήταν πιανίστας της τζαζ και συνθέτης δημοφιλών τραγουδιών. Όταν ο φίλος του, Τζορτζ Γκέρσουιν, έγραψε την περίφημη «Γαλάζια Ραψωδία» (Α Rhapsody in Blue), αποφάσισε κι αυτός να αναμίξει τις τζαζ με τις κλασικές φόρμες, καθώς μάλιστα αποτελούσε οργανικό τμήμα αυτής της μουσικής. Έτσι προέκυψε το 1927 το «Yamekraw», το οποίο είχε τον υπότιτλο «A Negro Rhapsody» και εξέφραζε «τον θρησκευτικό πυρετό και τους χαρούμενους τρόπους των κατοίκων του Yamekraw, μιας μαύρης κοινότητας στα περίχωρα της Σαβάνα, στην πολιτεία της Τζόρτζια». Ήταν το πρώτο μεγάλο έργο γραμμένο από Αφροαμερικανό συνθέτη και η επίδρασή του ήταν πολύ μεγάλη, οδηγώντας και άλλους να γράψουν αντίστοιχα έργα και συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ανάπτυξη της αμερικανικής μουσικής του 20ού αιώνα.

Αγαπημένος μαθητής και συνεργάτης του James P. Johnson ήταν ο Thomas «Fats» Waller, ο οποίος μάλιστα ήταν ο πιανίστας στην πρώτη παρουσίαση του «Yamekraw». Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς και συνθέτες της εποχής, με κομμάτια που εξακολουθούν να παίζονται και να ακούγονται, ενώ οι καινοτομίες του στην τεχνική του stride piano έθεσαν τις βάσεις για το σύγχρονο τζαζ πιάνο.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης συνθέτει, ερμηνεύει και διδάσκει την τζαζ σε πανεπιστήμια και σχολές της Ελλάδας και του κόσμου, έχοντας μια σταδιοδρομία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και μια πλειάδα συνεργασιών με ορισμένα από τα σημαντικότερα διεθνή ονόματα της μουσικής, ενώ διαθέτει και πλούσια προσωπική δισκογραφία. Το Γιώργος Κοντραφούρης Quartet αποτελείται από τον Γιώργο Κοντραφούρη στο πιάνο, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα, τον Αλέξη Δελή στο μπάσο και τον Γιάννη Παπαδούλη στα τύμπανα.

H ταυτότητα της παράστασης

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Έναρξη: 21:00

Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 7€ (μειωμένο)

#Μέγαρο_Μουσικής_Θεσσαλονίκης #Τζαζ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: