Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Αλατζά Ιμαρέτ Η Εικαστική Εγκατάσταση Ηierotopy Της Σύνθιας Γεροθανασίου




Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, ώρα 20.00, στο Αλατζά Ιμαρέτ την εικαστική εγκατάσταση Ηierotopy της Σύνθιας Γεροθανασίου.

Την ημέρα των εγκαινίων στις 20.30 η Σύνθια Γεροθανασίου θα πραγματοποιήσει performance.

Πώς και πού προσδιορίζεται σήμερα το ιερό είναι το ερώτημα που θέτει η εικαστικός. Ο επισκέπτης καλείται να συνομιλήσει με μία οργανική φόρμα, σαν ένα νευρωνικό δίκτυο, η οποία, εγκατεστημένη σε αιώρηση, αναπτύσσεται στο χώρο. Ένα πλέγμα, ένα νεφέλωμα από νοητικές και συναισθηματικές διεργασίες μας περιβάλλει και μας συνδέει. Η πληροφορία, που διακινείται και δημιουργεί νήματα, αλλά και διαδρομές μιας κοσμικής αόρατης δαντέλας που συνυφαίνουμε, υποδεικνύει τον αόρατο χώρο διασύνδεσης και καθημερινής, όμως τελετουργίας εν είδει προσευχής. «Συνάψεις ως χώροι μιας ανίερης ιερότητας της καθημερινότητάς μας διαμέσου μιας αόρατης γραφής», επισημαίνει η Δωροθέα Κοντελετζίδου, «οι οποίες επιχειρούν να ορίσουν αλλά και να ανασύρουν την ιερότητα ενός Τόπου που φέρει τα ίχνη του παρελθόντος αλλά και υποδεικνύουν τις τυχαίες και μη τυχαίες διασυνδέσεις των εκατομμυρίων νευρώνων ώστε να υπονοηθεί ο τρόπος ανάπτυξης της νοημοσύνης.»

Η εικαστικός Σύνθια Γεροθανασίου αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, από το εργαστήριο του Δ. Κοντού, και ακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τίτλο Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή.

Στο καλλιτεχνικό της έργο – κυρίως εγκαταστάσεις – χρησιμοποιεί μικτά υλικά και πολλαπλά εκφραστικά μέσα. Έχει κάνει πολλές ατομικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το έργο της έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2016 διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Βιέννης.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Tetragon.


Διάρκεια 10 έως 24 Ιουλίου 2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Απολαυστικός ο Noé Inui στη συναυλία της Κ.Ο.Θ.

Η Κ.Ο.Θ. συνέπραξε με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες στη συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών.

Βιβλία από 38 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΦΥΡΗ Για τέσσερις ημέρες, η Θεσσαλονίκη θα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Διοργανώνεται, στους χώρους της ΔΕΘ, η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Τιμώμενη χώρα στην εφετινή διοργάνωση είναι η Γερμανία. Πεντακόσιοι εκδότες από 38 χώρες, με συμμετοχές για πρώτη φορά της Κίνας και της Ινδίας, τίτλοι βιβλίων για όλα τα γούστα, 100 συγγραφείς, «απαρτίζουν» την 6η διοργάνωση. Από 28 έως 31 Μαίου στα περίπτερα 13-15 της Χελέξπο, οι βιβλιόφιλοι θα βρουν όλη την επικαιρότητα του βιβλίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα πάντα για τις νέες κυκλοφορίες, τις νέες τεχνολογίες στην εκτύπωση, και θα μπορούν να συζητήσουν με συγγραφείς. Η παιδική γωνιά φέτος είναι αφιερωμένη στην Ιστορία. Ακόμη, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του βιβλίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά συνέδρια όπως η Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων, που τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. ΟΙ ώρες λειτουργίας τη...