Σε δημοπρασία έβγαλε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (Ο.Π.Ε.Π ΑΕ) τρεις πολιτιστικές συλλογές που έχουν κηρυχτεί σύγχρονα πολιτιστικά κειμήλια, από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Karfitsa!
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Καραβασίλη, δύο από τις συλλογές, «προστατεύονται» από τις διατάξεις του νόμου «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς»!
Πρόκειται για τη φωτογραφική συλλογή «Boisonnas» - θεματοφύλακας της οποίας ήταν το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- και τη συλλογή «Hellafi» που εσωκλείει όλη την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και φυλάσσεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το τρίτο κειμήλιο που θα περάσει σε χέρια ιδιώτη, είναι η συλλογή του συνόλου των έργων τέχνης με τίτλο «Διαπολιτισμοί» που εν δυνάμει σύμβασης χρησιδανείου, βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Οι πολιτιστικές συλλογές, αποκλειστικής κυριότητας του υπό εκκαθάριση χρεωκοπημένου Ο.Π.Ε.Π., μετά από ανοικτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, παύουν να αποτελούν μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν η Παρασκευή 4 Μαΐου. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται «το τίμημα της προσφοράς θα καθοριστεί με βάση τις υποβληθείσες προσφορές, σε συνδυασμό με την τιμή κτήσης των συλλογών από τον ΟΠΕΠ ΑΕ, την τρέχουσα εμπορική αξία τους και την έγκριση του τιμήματος και της πώλησης σε τρίτους, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την προϋπόθεση της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προτίμησης εξαγοράς των συλλογών από το δημόσιο, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και τους εποπτευόμενους φορείς του με το ίδιο τυχόν προσφερθέν από τρίτους τίμημα». Οι δε ενδιαφερόμενοι, είχαν τη δυνατότητα να… δούνε τι αγοράζουν, προκειμένου να εκτιμήσουν το είδος, την κατάσταση και την αξία (!) έκαστης συλλογής.
Τι περιλαμβάνουν οι συλλογές
Η εφημερίδα έχει λεπτομερώς το τι είναι η κάθε συλλογή. Συγκεκριμένα:
Το ιστορικό αρχείο των αδερφών Boissonnas, περιλαμβάνει περίπου 13.000 αντικείμενα (φωτογραφικά αντικείμενα, εκτυπώσεις, γυάλινες πλάκες, αρνητικά, contact / βιβλία, ημερολόγια, αλληλογραφία) της περιόδου 1903-1935. Μέρος της συλλογής έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με άλλους φορείς, κυρίως με μοντέρνες αναπαραγωγές.
Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β’ 1976/19-6-2012), το ελληνικό τμήμα του φωτογραφικού αρχείου μελών της οικογένειας Boissonnas, χαρακτηρίσθηκε ως κινητό μνημείο.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έργο του Fred Boissonnas - ιδιαίτερα γνωστός για τη φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη- θεωρείται εν γένει πρωτοποριακό, αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξητης ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα.
Η συλλογή Hellafi, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Περιλαμβάνει 193 ζωγραφικά έργα σε καμβά που αποτυπώνουν κινηματογραφικές αφίσες, 24 ακουαρέλες αφισών μικρότερου μεγέθους, περίπου 50 προσχέδια έργων με διάφορα μέσα, 35 λιθογραφικές αναπαραγωγές αφισών και 29 φωτογραφίες. Η πλειονότητα των έργων της συλλογής χρονολογούνται την περίοδο 1950 -1975. «Η κάλπικη λίρα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Μανταλένα» και «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» είναι λίγες μόνο από τις ταινίες που αποτυπώνονται. Η συλλογή παρουσιάζει ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας του κινηματογράφου στην Ελλάδα και της επίδρασης της κινηματογραφικής τέχνης στο κοινό.
Η συλλογή «Διαπολιτισμοί», αποτελείται από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που παραγγέλθηκαν ειδικά για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και προβλεπόταν να παραμείνουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου ως ένας σημαντικός διεθνής πυρήνας. Μάλιστα, μία εκ των καλλιτεχνών είναι και η Δανάη Στράτου, σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες των έργων είναι οι: Κώστας Βαρώτσος, Bill Viola, Emily Jacir, Kendell Geers, KimSooja, Γιάννης Κουνέλλης, Wolfgang Laib, Miroslaw Balka, Shirin Neshat, Walid Ra’ad and the Atlas Group, Do-Ho Suh, Κώστας Τσόκλης Katharina Fritsch, Γιώργος Χατζημιχάλης, Mona Hatoum, Gary Hill.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου