Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το χρονικό μιας απόδρασης στο Θέατρο Άνετον

ΤΑ-ΠΑΘΗ-ΤΟΥ-ΝΕΑΡΟΥ-ΒΕΡΘΕΡΟΥ-3-φωτο-Χριστίνα-Βούλγαρη

Με το έργο «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου – Το χρονικό μιας απόδρασης» από την ομάδα Άνθρωπος στη θάλασσα» συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.


Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου (Παρασκευή και Σαββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00) στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869).


Ο “Βέρθερος” είναι νεανικό επιστολογραφικό μυθιστόρημα του Γκαίτε, που εκδόθηκε το 1774, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, μεταφράστηκε σύντομα σε πολλές γλώσσες και άσκησε μεγάλη επιρροή στη ζωή και τα ήθη. Αποτελεί ύμνο στην ελευθερία του ατόμου και ανοίγει το δρόμο για την ανάδυση του Ρομαντισμού. Ο νεαρός Βέρθερος, ήρωας ορμητικός, ασυμβίβαστος και παραδομένος ολοκληρωτικά στο συναίσθημα, γίνεται το ίνδαλμα της εποχής του.


Ένας αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του ήρωα μέσα από αντικείμενα – τεκμήρια: βιβλία, ημερολόγια, επιστολές… Ο Βέρθερος ξαναζεί μέσω της μνήμης, αμετακίνητος στις ιδέες του, πάντα μόνος, διωγμένος από την υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων, ανίκανος να βρει κάπου να ανήκει πραγματικά, ως την τελική, οριστική φυγή του που μοιάζει κραυγή ελευθερίας. Μια μουσικός – περφόρμερ ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα, την αινιγματική Λόττε, που ακροβατεί ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις κοινωνικές επιταγές. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;


Η ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές

Μετάφραση: Στέλλα Νικολούδη
Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου
Δραματουργία: Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Βασιλική Αθανασιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Επιμέλεια κίνησης: Δέσποινα Καπουλίτσα
Μουσική επιμέλεια: Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα
Επιμέλεια Video: Γιώργος Φλέγγας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη, Θανάσης Κριτσωτάκης
Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Με τη στήριξη της «Ομάδας Τέχνης Oberon»

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Εύη Παπαδοπούλου
Γιάννης Περδίκης
Νίκος Ράμμος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
27 , 28 , 29 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 και την Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια παράστασης
60 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων)

Προπώληση Εισιτηρίων
Στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους)
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00
Τ: 2310 272022

Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλα Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: