Τέσσερις νέοι μουσικοί επαναφέρουν στο προσκήνιο δυο εμβληματικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού σε μια θεματική μουσική παράσταση με αντιπροσωπευτικά κομμάτια της δισκογραφίας : τον Αντώνη Νταλγκά και τον Δημήτρη Σέμση.
Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 21:00, στη Ζώγια, στην οδό Αλ. Σβώλου 54.
Ο Περικλής Βραχνός στο βιολί και την κιθάρα, ο Βασίλης Ζιγκερίδης στο κανονάκι, ο Ιάκωβος Μωϋσιάδης στο πολίτικο λαούτο και το μπουζούκι και ο Γιάννης Διονυσίου στο τραγούδι σε μια μουσική παράσταση αφιερωμένη σε δυο σπουδαίους μουσικούς της λαϊκής μουσικής σκηνής.
Αντώνης Νταλγκάς & Δημήτρης Σέμσης.
Πώς θα εξελισσόταν, άραγε, το λαϊκό τραγούδι χωρίς τη συμβολή των προσφύγων μουσικών στις αρχές του 20ου αιώνα; Με την έλευση των Μικρασιατών αλλά και Κωνσταντινουπολιτών μουσικών στην Αθήνα του 1920’ και σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη της δισκογραφίας δημιουργείται ένα νέο ρεύμα για την ελληνική λαϊκή αστική μουσική. Η αστική ανάπτυξη του Μεσοπολέμου οδηγεί σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα που εκφράζεται μέσα από το βιωματικό λαϊκό τραγούδι.
Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της «μουσικής σχολής», είναι ο Αντώνης Διαμαντίδης ή Νταλγκάς και ο Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός. Ο Αντώνης Νταλγκάς ως τραγουδιστής κυρίως, αλλά και σαν κιθαρίστας και συνθέτης ηχογραφεί από αμανέδες και παραδοσιακά τραγούδια, μέχρι νέες λαϊκές συνθέσεις και ελαφρό τραγούδι. Ο Δημήτρης Σέμσης ως βιολιστής, συνθέτης αλλά και ως διευθυντής ηχογραφήσεων των δισκογραφικών εταιριών His Master’s Voice και Columbia, ηχογραφεί και επιβλέπει τις ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και νέων λαϊκών συνθέσεων. Δύο πολύμορφες προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της παράδοσης αλλά και στην εξελικτική πορεία της λαϊκής τραγουδιστικής και βιολιστικής τέχνης. Με τις ανεπανάληπτες δισκογραφικές ερμηνείες τους, έθεσαν στέρεα τις βάσεις της τότε αναπτυσσόμενης δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου