Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Το Μπέρδεμα” στο Εβραϊκό Μουσείο

Christian_Carez_01

Σε ένα ταξίδι όπου τα όρια αληθινού και ψεύτικου είναι δυσδιάκριτα θα οδηγήσει τους επισκέπτες της έκθεσης «Mishmash ou la confusion / Το μπέρδεμα» ο Βέλγος φωτογράφος Christian Carez.

Στα 35 έργα του που θα φιλοξενούνται από σήμερα (εγκαίνια στις 19.00) και μέχρι τις 29 Απριλίου στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αγ.Μηνά 13, τηλ. 2310-250406), και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της PhotoBiennale, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει εικόνες από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό τους; Ότι κάποιες από αυτές έχουν επεξεργαστεί ενώ άλλες όχι. Όμως ο τρόπος που έχει γίνει αυτή η επέμβαση μπερδεύει το κοινό. «Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά το κοινό μπερδεύει τις αληθινές φωτογραφίες με τις ψεύτικες», δήλωσε ο δημιουργός. Εξάλλου και ο τίτλος της έκθεσης και η λέξη “Mishmash” που χρησιμοποιεί παραπέμπει σε αυτή την ανάμειξη. «Το “Mishmash” σημαίνει το μπέρδεμα στα Yiddish και ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσα και εγώ και άλλα παιδιά στους δρόμους των Βρυξελλών όταν παίζαμε με τη λάσπη ανακατεύοντας νερό και χώμα», σημείωσε.

Δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι» ανάμεσα στην ιστορία και την ατομική μνήμη, ο δημιουργός μας προκαλεί να αναρωτηθούμε, βλέποντας τις εικόνες του, ποιο γεγονός είναι σκηνοθετημένο και ποιο πραγματικό, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, αλλά και πότε συνέβησαν αυτά που βλέπουμε.

Ανάμεσα στα έργα του Carez υπάρχει και μια εγκατάσταση με την οποία ο δημιουργός θέλησε να απεικονίσει τι σκέφτονταν οι πρώτοι κρατούμενοι του Άουσβιτς το 1940 βλέποντας τα αστέρια.

Η επιλογή του να έρθει στην πόλη μας δεν ήταν τυχαία. «Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και θεωρώ τη Θεσσαλονίκη μια κοσμοπολίτικη πόλη. Κάποτε στην πόλη σας κυκλοφορούσαν εφημερίδες σε 13 διαφορετικές γλώσσες», δήλωσε.

Είπε ότι αισθάνεται ευρωπαίος, όμως πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πλέον η έννοια της ευρωπαϊκής κοινότητας. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε όλα τα άλλα. Όταν γίνονται εκλογές στο Βέλγιο ψηφίζω, όμως στις Ευρωεκλογές δεν ψηφίζω. Γιατί; Γιατί είναι η Ευρώπη των επιχειρήσεων και γιατί διοικούν τα λόμπι και όχι οι εκάστοτε κυβερνήσεις», εξήγησε.

Ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία από μικρή ηλικία. Ήμουν δύο ετών όταν ο πατέρας μου μπήκε κρατούμενος σε φυλακή και επτά όταν αφέθηκε ελεύθερος. Τα χρόνια που μεσολάβησαν η μητέρα μου μου έδειχνε τις φωτογραφίες του για να μην ξεχνώ τη μορφή του. Τα άλμπουμ αυτά ήταν για μένα τα παιδικά μου βιβλία», σημείωσε ο κ. Carez.

Ο Christian Carez γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1938. Σπούδασε στην Ecole nationale superieure des Arts visuals de La Cambre στις Βρυξέλλες, όπου και δίδαξε φωτογραφία το διάστημα 1981-2002. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: