Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Έφυγε” ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

kampanelis_04

O Ιάκωβος Καμπανέλλης απεβίωσε την Τρίτη, στις 13:50, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Μητέρα», του Ομίλου «Υγεία», έπειτα από δίμηνη νοσηλεία.

 

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Στην Κατοχή ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» από το 1943 έως το τέλος του πολέμου (1945).

Η εμπειρία του αυτή υπήρξε καθοριστική για τη ζωή του και επηρέασε όλο το έργο του. Όταν γύρισε στην Ελλάδα ανακαλύπτει το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν: «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» γράφει αργότερα.

Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως θεατρικός συγγραφέας και γρήγορα οι κριτικοί τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι ο «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του πενήντα από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας Μάλιστα, το θεατρικό του «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957) είναι το πρώτο που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανεβαίνει στο Workshop Theatre του Λονδίνου.

Από το 1960 έως το 1966 η μία θεατρική επιτυχία έρχεται μετά την άλλη. Κι άλλα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και ανεβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, γράφει στίχους, που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες, και παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Κατά καιρούς συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Για ένα διάστημα διατελεί καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν.Επίσης υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του, ως σεναριογράφου στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς συνυπογράφει με το Νίκο Κούνδουρο και με τον Μιχάλη Κακογιάννη, αντίστοιχα, τις ταινίες «Ο Δράκος» και η «Στέλλα».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπογράφει και σκηνοθετικά τις ταινίες « Το κανόνι και τ' αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλλίκαρα». Έργα του είναι τα: «Μαουτχάουζεν» (1966), «Χορός πάνω στα στάχυα» (1950), «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1956), «Παραμύθι χωρίς Ονομα»(1960), «Αυλή των θαυμάτων» (1957), «Ο γορίλλας και η ορτανσία» (1959), «Η ηλικία της νύκτας» (1959), «Ένα κουτό κορίτσι» (1960), «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963), «Ασπασία» (1966) και «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» (1966).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: