Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναυλία της ΚΟΘ στην ΕΛΕΠΑΠ και στο Παπάφειο

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο δεύτερο κύκλο των συναυλιών κοινωνικής παρέμβασης-προσφοράς, βρέθηκε δίπλα στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (Ελαιώνες Πυλαίας), και του Παπάφειου Ιδρύματος, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010, αντίστοιχα. Στις δύο συναυλίες της, με ελεύθερη είσοδο, η Κ.Ο.Θ., υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου, παρουσίασε δημοφιλή έργα, τα οποία απευθύνονται και σε πιο νεαρής ηλικίας ακροατήριο. Η ορχήστρα ερμήνευσε ...
τον Χειμώνα από τις Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi (1678-1741), τη Συμφωνία των Παιχνιδιών του Leopold Mozart (1719-1787) και τη Σουίτα Χόλμπεργκ του Edvard Grieg (1843-1907).
Ο Antonio Vivaldi συνέθεσε τις Τέσσερις Εποχές- τα τέσσερα κοντσέρτα για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων- το 1723, δίνοντάς τους τον υπότιτλο «Διαγωνισμός ανάμεσα στην Αρμονία και την Επινόηση». Κάθε κοντσέρτο αποτελείται από τρία μέρη, ενώ στο σύνολό τους οι Τέσσερις Εποχές συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή έργα της μουσικής μπαρόκ.


Ευρύτερα γνωστός για τη μουσική που συνέθεσε, μεταξύ άλλων, για το θεατρικό έργο Πέερ Γκυντ του Ίψεν, ο Edvard Grieg έγραψε τη Σουίτα Χόλμπεργκ αρχικά για πιάνο. Αργότερα ο νορβηγός συνθέτης ενορχήστρωσε το έργο του για ορχήστρα εγχόρδων. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο του 19ου αιώνα με μουσικές αναφορές σε στυλ και φόρμες του 18ου αιώνα.
Πατέρας και δάσκαλος του Wolfgang Amadeus Mozart, ο Leopold Mozart επισκιάστηκε αναπόφευκτα ως συνθέτης από τη μουσική ιδιοφυΐα του γιου του. Ωστόσο, η Συμφωνία των Παιχνιδιών είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά έργα παγκοσμίως. Στη δημοτικότητα του έργου συνέβαλε καθοριστικά η ευρηματική χρήση των παιδικών παιχνιδιών, γεγονός που καθιστά το έργο εξαιρετικά δημοφιλές για τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικών οργανισμών.



Η... ορχήστρα που ταξιδεύει
Η Κ.Ο.Θ., στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των συναυλιών κοινωνικής παρέμβασης-προσφοράς, είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο το Χαμόγελο του Παιδιού και το Παιδικό Χωριό SOS, στο Πλαγιάρι.
Η Κ.Ο.Θ. ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα τον Ιούνιο του 2010, με την πεποίθηση ότι σε δύσκολες ημέρες, όπως αυτές που διανύει η χώρα μας, η μουσική τέχνη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ψυχικής ανάτασης.
Κατά τον πρώτο κύκλο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2010, η ορχήστρα εμφανίστηκε σε νοσοκομεία και μονάδες κοινωνικής πρόνοιας της Θεσσαλονίκης (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)-Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ, Κέντρο Περίθαλψης Παίδων «Ο Άγιος Δημήτριος», Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Ο Άγιος Παντελεήμων», Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: