Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραιτήθηκε -και επίσημα- ο Ν. Τσακίρογλου

Να "διευκολύνει το έργο του υπουργείου Πολιτισμού" και να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), αποφάσισε ο Νικήτας Τσακίρογλου. Την απόφασή του, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό (το SN είχε γράψει σχετικά εδώ) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2009, σε φορτισμένο -συγκινησιακά- κλίμα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα δήλωσε ιδιαίτερα προσβεβλημένος για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου περι "δήθεν κακοδιαχείρισης", όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και δυσαρεστημένος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο παρά τις εκκλήσεις, όπως είπε, για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, δεν το έκανε και αποδεχόμενο τις κατηγορίες του δ.σ. του ζήτησε να "διευκολύνει το έργο του και να παραιτηθεί".
"Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. Δυστυχώς, στους χώρους του πολιτισμού εισχωρούν άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με τον πολιτισμό", δήλωσε ο κ. Τσακίρογλου, ο οποίος παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής για πέντε χρόνια.
Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στο φουαγιέ του θεάτρου, ο κ. Τσακίρογλου δεν κατάφερε να κρύψει έναν λυγμό και δήλωσε πως θα εγκαταλείψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά το πέρας των παραστάσεων του έργου "Βασιλιάς Ληρ", όπου διατηρεί τον ομώνυμο, πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι παραστάσεις λήγουν στις 30 Μαΐου 2009, στο Βελιγράδι στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο θεάτρων. Μάλιστα, για τις παραστάσεις στο Βελιγράδι, παρενέβη το υπουργείο και τις επιχορήγησε με 30.000 ευρώ, για να μη ματαιωθούν.
Από ιδρύσεως του ΚΘΒΕ (το 1961) διετέλεσαν καλλιτεχνικοί διευθυντές του οι: Σωκράτης Καραντινός (1961-1967), Γιώργος Κιτσόπουλος (1967-1974), Μίνως Βολανάκης (1974-1977), Σπύρος Ευαγγελάτος (1977-1980), Νίκος Μπακόλας (1980-1983), Νίκος Χουρμουζιάδης (1984-1985), Μίνως Βολανάκης (1986-1989), Δημήτρης Μαρωνίτης (1989-1990), Νίκος Μπακόλας (1991-1993), Βασίλης Παπαβασιλείου (1994-1998), Κώστας Τσιάνος (το τετράμηνο Φεβρουαρίου -Ιουνίου 1998), Διαγόρας Χρονόπουλος (1998-2001), Βίκτωρ Αρδίττης (2001-2004) Νικήτας Τσακίρογλου 2004-2008, 2008-μέχρι σήμερα). Ολοι (ειδικά μετα την αλλαγή του νομικού - θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΚΘΒΕ το 1994) αντικαταστάθηκαν μετά τη λήξη της πρώτης τριετούς θητείας τους λόγω εντάσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη συνεργασία τους με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: