Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράξενη Οθόνη στη Θεσσαλονίκη


Τις πόρτες του άνοιξε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 14 – 18 Οκτωβρίου 2008 για να δώσει στέγη σε ένα Φεστιβάλ που ακούει στον «παράξενο» τίτλο: Παράξενη Οθόνη.
Για 7η χρονιά συνέχισε να γοητεύει όπως την πρώτη στιγμή κοινό και κριτικούς. Διοργανώνεται από την καλλιτεχνική ομάδα anemicinema σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Θα προσπαθήσω να σας δώσω την ταυτότητα του ή τουλάχιστον θα πειραματιστώ..
Παράξενη :Επειδή οι ταινίες που προβάλλονται εδώ δεν έχουν καμία σχέση με τις καθιερωμένες συνταγές επιτυχίας, τολμούν να επενδύσουν στον πειραματισμό, να προτείνουν νέες μορφές αισθητικής. Και όπου υπάρχει πειραματισμός ταυτόχρονα υπάρχει περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία, καινοτομία, χιούμορ, φαντασία, ζωντανές ιδέες. Αυτό που σίγουρα δεν συμβαδίζει πάντοτε είναι τα χρήματα αλλά πολλές φορές η δημιουργικότητα ξεπερνά την ανάγκη ενός μεγάλου μπάτζετ.
Οθόνη: Γιατί οι ταινίες προβάλλονται σε οθόνη. Χρησιμοποιούν το πανί και όχι ψηφιακές οθόνες. Οι προβολές γίνονται από miniDV έτσι μπορούν να εξασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα προβολής. Κάποιοι ίσως παραξενευτούν από αυτό το «παραδοσιακό» θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε χαρακτηριστικό , αλλά όπως μας εξηγεί η υπεύθυνη Χρύσα Τζελέπη «Πειραματισμός δεν έχει σχέση μόνο με το καινούργιο. Πειραματισμός μπορεί να γίνει με όλα τα μέσα παλιά και καινούργια και μέσα από αυτό μπορεί να βγει και κάτι καινοτόμο»
Οι ταινίες που προβάλλονται είναι όλες μικρού και μεσαίου μήκους. Δέχεται οπτικοακουστικά μέσα που μπορεί να έχουν γίνει και χωρίς κάμερα π.χ. τα ανιμέισιον. Προβολές ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, διαλέξεις, μουσικές performances. Δίνουν την ευκαιρία σε τολμηρούς καλλιτέχνες να ξεφύγουν από τους συνηθισμένους τρόπους κινηματογράφησης και σε ένα μεγάλο βαθμό αναπλήρωσαν το κενό που τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το Φεστιβάλ Δράμας.
Η Παράξενη Οθόνη δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένα χώρος που θα φιλοξενεί τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο πειραματικές ταινίες με ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν εύκολα να βρουν πρόσβαση στο κοινό. Ο καλλιτέχνης μέσα από τον πειραματισμό μπορεί να βρει την προσωπική του αλήθεια. Αποτελεί χώρο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών που ασχολούνται με τα οπτικοακουστικά μέσα, τα φιλμ, το βίντεο και τη video art και θέλουν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική μορφή έκφρασης. Στόχος της διοργάνωσης είναι να μπορέσει να αναδείξει πρόσωπα, έργα, καλλιτεχνικές ιδέες και να μπορέσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός νέου είδους κινηματογραφιστών, που δεν θα μείνουν προσκολλημένη στην ιδέα του παρελθόντος και θα οδηγήσουν τον κινηματογράφο στην νέα εικόνα και αφήγηση.
Και αν θέλετε και εσείς μέσα από τον πειραματισμό της ψηφιακής εικόνας να ανακαλύψετε την αλήθεια σας το 7ο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου μόλις τέλειωσε το 8ο πλησιάζει…

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ

Σχόλια

  1. Περίμενα να μιλούν περισσότερες "πηγές". Δημιουργοί, κόσμος, απουσιάζουν. Καλό ως παρουσίαση, αλλά ως ρεπορτάζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Duo Plegma (Δημήτρης Καραγιαννακίδης, βιολοντσέλο και Αλέξιος Λίζος, πιάνο) ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , 9μμ.

Ένα σπίτι για τη Μαντόνα

Η βασίλισσα της ποπ σκοπεύει να χτίσει ένα σπίτι στο Μαλάουι. Αυτό αποκαλύπτει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα το φέρει βαρέως που δικαστήριο της χώρας δεν της επέτρεψε να υιοθετήσει και δεύτερο παιδί από το Μαλάουι(τον ηλικίας τριών ετών Μέρσι Τζέιμς), επειδή επί 18 μήνες δεν έμεινε ούτε λεπτό εντός συνόρων. Καθώς, λοιπόν, σχεδίαζε ήδη να χτίσει ένα παρθεναγωγείο στο Τσινκχότα, ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να κάνουν μια μικρή... προσθήκη στα σχέδια για ένα σπίτι δίπλα στο εκπαιδευτήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μαντόνα σκέφθηκε πως θα κάνει καλό στον άλλο της υιοθετημένο γιο από το Μαλάουι, τον Ντέιβιντ Μπαντά, να έχει ένα σπίτι στη χώρα, για να διατηρεί επαφή με τους φυσικούς του γονείς.

Σαν σήμερα… στη ροκ–VIDEO

Πολλές οι σημερινές επέτειοι. Θα μείνουμε σε αυτό που μας “χτύπησε” πιο δυνατά. Σαν σήμερα, το 1982, κάνει πρεμιέρα το “The Wall” του ΆΛαν Πάρκερ, με τον Μπομπ Γκέλντοφ και την ανυπέρβλητη μουσική των Pink Floyd. Αναλυτικά: